Ugrás a tartalomra

A mexikói olimpiára és Szarka Zoltánra emlékeztünk

Ötven évvel ezelőtt nyert utoljára olimpiai bajnokságot labdarúgó válogatottunk. A győztes csapat tagja volt Szarka Zoltán, a Szombathelyi Haladás kiváló kapusa is. Olimpiai Egyesületünk megemlékezést tartott a félévszázados évforduló tiszteletére, ahol felidéztük a mexikói ötkarikás játékok felejthetetlen mérkőzéseit és tisztelettel adóztunk Szarka Zoltán emléke előtt, aki olimpiai baráti körünk alapító tagja is volt.

Tízedszer emlékeztünk Németh Pálra

A Szombathelyi Dobó SE és a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület alapító tagjára, Németh Pál mesteredzőre, Pali bácsira, a Dobópápára emlékeztek tanítványai, barátai, tisztelői, a család tagjai Szombathelyen, a már tízedik alkalommal megrendezésre került emléknapon. A Sugár úti Atlétikai Centrumban szeptember 13-án délután meghívásos páros kalapácsvető gálaversennyel kezdődött az immáron hagyományos esemény.

Búcsú Fazekas Árpádtól

Szeptember 10-én a Fiumei úti temetőben családtagjai, barátai és ismerősei vettek végső búcsút Fazekas Árpádtól, az Aranycsapat nyolcvannyolc éves korában elhunyt kapusától. Az Magyar Labdarúgó Szövetség nevében Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó és Sipos Jenő szóvivő tisztelgett, de eljött az egykori csapattárs, a válogatott labdarúgók korelnöke, Raduly József is. A búcsúzók között volt a magyar könnyűzenei élet kiválósága, Zséda (Zsédenyi Adrienn) is, akivel a kapuslegenda régi barátságot ápolt.

Száz éve született Zimonyi Róbert

Egy kevéssé ismert, éppen 100 éve, Sárváron született olimpia bajnoknak állítottunk emléktáblát az elmúlt hétvégén Sárváron. A Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére – Sárvár Város Önkormányzata támogatásával – az 1918. április 18-án, a Batthyány utca 20. szám alatt született Zimonyi Róbert evezős olimpiai bajnokra és érmesre emlékeztünk Sárváron. A rendezvényen egyesület szép számú tízfős küldöttsége is jelen volt.

Tisztelgés dr. Berzsenyi Barnabás előtt

Száz évvel ezelőtt, 1918. február 12-én született dr. Berzsenyi Barnabás, olimpiai és kétszeres világbajnoki ezüstérmes párbajtőrvívó. Ebből az alkalomból megemlékezést tartott a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület a kiváló vívó sírjánál, a Kemenessömjénben lévő Berzsenyi kriptánál. A rendezvényen részt vett többek között Kurucz Attila, a mintegy hatszáz lakosú vasi település polgármestere és Némethné Papala Dorottya, Berzsenyi leszármazott is.

Lóránt Gyulára emlékeztünk kőszegi sírjánál

2018. február 6-án lett volna 95 éves az Aranycsapat sziklakemény középhátvédje, Lóránt Gyula. Ebből az alkalomból a kőszegi temetőben lévő díszsírhelyénél együtt emlékezett a vasi kisváros egyetlen olimpiai bajnokára Huber László polgármester és Básthy Béla alpolgármester, a Kőszegi Futball Club vezetői, valamint a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület vezetői és tagjai.

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré