Ugrás a tartalomra
nenyak_andras

Elhunyt Benyák András alapító tagtársunk

Ismét szomorú hír érkezett a karácsonyi ünnepek előtt. Életének 76. évében elhunyt Benyák András egyesületünk alapító tagja, a sport megszállottja, jó barátunk. Bár tudtunk róla, hogy betegeskedik, de bíztunk benne, hogy – mint korábban már többször is – ismét visszatér közénk, hogy mindig derűs karakterével, szellemes megjegyzéseivel színesítse olimpiai baráti körünk összejöveteleit. Ezúttal azonban a sors másként rendelkezett és 2021. december 13-án végleg bezárult életének földi pályája.

Benyák András az Irány Atlanta! vetélkedő időszaka alatt került kapcsolatba velünk olimpiabarátokkal, szinte mindannyian ekkor ismertük meg személyesen, de  a híre már jóval megelőzte őt magát. Mint a Ferencváros és Haladás fanatikus híve, a sportrelikviák gyűjtésének megszállottja, már ismeretségünk előtt is óriási szaktekintélynek számított.

Megtiszteltetés volt számunkra, hogy a sikeres olimpiatörténeti vetélkedőt követően – Albert fiával egyetemben – alapító tagja lett a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesületnek. Kapcsolatunk ezután még jobban kiteljesedett. Nem volt kérdés, hogy apa és fia az egyesületi rendezvények állandó résztvevői voltak. Emellett, ahol tudtak, segítettek. András becsületes szakmája címfestő volt, aki mesterségét művészi szintre fejlesztette. Rendkívüli kézügyességét az elmúlt 25 évben számtalanszor megcsodálhattuk. Diplomák, oklevelek, emléklapok őrzik az utókornak nagyszerű tudását. A Halmay úszókupák különösen a szívéhez nőttek, az ifjú úszópalánták tátott szájjal figyelték kézmozgását, miközben számukra írta az emléklapokat. Ma már csak a régebbi tagok tudják, hogy egyesületünk címerének tervezésében is részt vett, ő készítette el az első táblát az egyesület logójával, melyet rendezvényről rendezvényre a helyszínre is szállítottak. Ha dekorációt kellett készíteni, nem volt vita tárgya, hogy András és Albert fia fogják azt kivitelezni. Első élménybeszámolónkra is már készített tablókat Leon Štukeljról, később a Halmay Emlékév, majd tíz éves ünnepségünk tiszteletére készültek ötletes, parádésan kivitelezett táblák. Az emlékkönyvet, melybe vendégeink beírhatták gondolataikat az élménybeszámolók után, szintén András gondozta.

Megkérdőjelezhetetlen szakmai tudása mellett mindig vidám, humoros megjegyzéseket tevő személye hozzátartozott rendezvényeinkhez. Ahol ő megjelent ott folyamatosan a jókedv is jelen volt. Nagyon adott az öltözködésre. Ő mindig alkalomhoz illően öltözködött, jó érzéke volt hozzá. A sporton belül a futball jelentette számára a csúcsot, de a motorsport és a Forma-1 is a nagy kedvencei közé tartozott. Különleges helyet foglalt el a Benyák család életében a gombfoci, hiszen András honosította meg a sportágat Vas megyében. Azonban nemcsak a sportban mozgott otthonosan. A másik nagy szerelme a zene volt. Zeneiskolába járt, ahol hegedülni tanult, majd tagja lett a szimfonikus zenekarnak. A zene iránti rajongása egész életét végigkísérte.

Kevesen tudták róla, hogy kiváló nyelvérzéke is volt. Eddig megjelent könyveim nyelvtani lektoraként is számíthattam rá. Hogy csak minimális nyelvtani hiba maradt bent a könyvekben, az nagyban neki köszönhető.

2021. áprilisában ünnepelte 75. születésnapját. A Németh Pál Emléknapon egyesületünk legmagasabb kitüntetését, a Csejthey Lajos-díjat még büszkén vette át. Nagyon készült a 25 éves jubileumi ünnepségünkre. Természetesen az emléklapok megírását ismét rá akartuk bízni, mint korábban mindig. Sajnos előbb lemondta a személyes részvételt, majd váratlanul a legszomorúbb hírt kaptuk róla.

Kedves András!

Az elmúlt 25 évben óriási megbecsülést, tekintélyt vívtál ki olimpiai baráti körünk tagjai körében. Nemcsak sportszakmai tudásod miatt, hanem emberként is tiszteltünk. Olyan űrt hagysz most magad mögött, melyet korábban csak Németh Pál, Balogh József, Szarka Zoltán és Hencsei Pál hagyott. Mintha a Halmay család a családfőjét veszítette volna el. Nélküled kezdjük meg második negyedszázadunkat, de az már nem olyan lesz, mint az előző. Hiányodat már most a 25 éves jubileumi ünnepségen is éreztük. Hiányozni fognak a tartalmas beszélgetések, szakmai meglátásaid, életvidám egyéniséged. Köszönjük az elmúlt évek barátságát és a sok-sok felejthetetlen élményt, melyet közösen átélhettünk.

Kedves András!

Szomorú, megtört szívvel búcsúzunk Tőled. Emlékedet tisztelettel és szeretettel megőrizzük.

Isten veled, nyugodj békében!

Gál László

Emlékképek Benyák Andrásról itt megtekinthetők.

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré