Ugrás a tartalomra
makray_k

Boldog születésnapot, Makray Katalin!

A Vas megyei, illetve vasi kötődésű olimpikonok közül az idén elsőként kerek születésnapja alkalmából Makray Katalint köszöntjük. A ma 75 éves kiváló tornásznő 1964-ben a tokiói olimpián a rendkívül erős mezőnyben felemáskorláton ezüstérmet szerzett.

Makray Katalin 1945. április 5-én Vasváron született. Bár születésekor családja csak átutazóban járt a vasi kisvárosban, ennek ellenére mindig is büszkék voltak a vasváriak híres szülöttükre, mely a 2011-ben adományozott díszpolgári címben csúcsosodott ki. A Makray család ezer szállal kötődött Szombathelyhez, Kati is a Széll Kálmán utcában töltötte életének első másfél évét. Édesapja ludovikás múltja miatt a háború után nem kapott megfelelő munkát, a családnak az öt gyerekkel (Katinak négy fiútestvére van) nem volt egyszerű dolog boldogulnia az ötvenes években. Már Budapesten, 10 éves korában kötött örök barátságot a tornával.  A remek pedagógusok és edzők munkája és Kati szorgalma hamarosan az eredményekben is megmutatkozott. Már 1963-ban, az Universiádén is sikert sikerre halmozott, de pályafutása csúcsát a Tokióban megszerzett olimpiai ezüstérem jelentette.

1966-ban kötött házasságot Schmitt Pál olimpiai bajnok párbajtőrvívóval, a későbbi sikeres sportvezetővel és politikussal. Három lányuk született, Alexa, Petra és Gréta, akiket 1976-tól közel 10 éven keresztül esténként a népszerű TV tornában láthatta az ország. Azóta már hat unoka is a szűk családhoz tartozik, valamint – Kati nagy örömére – édesanyja, Ilona asszony is.

Makray Katalin 2015-ben egyesületünk vendégeként Szombathelyen járt és egy emlékezetes estet töltött el körünkben. 2017-ben ő avatta fel szülővárosában, Vasváron az első vasi olimpikon, a gerelyhajító dr. Csejthey Lajos emléktábláját.

Boldog születésnapot, mindenek előtt jó egészséget kívánunk! Isten éltesse sokáig szerettei körében!

A 2015. évi est beszámolója és képgalériája itt megtekinthető.

A Csejthey emléktábla avatás beszámolója és képgalériája itt megtekinthető.

Makray Katalin Vasi olimpikonok (2001) c. könyvben megjelent életrajza itt olvasható.

Makray Katalin képgalériája a Vasi olimpikonok között itt megtekinthető.

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré