Ugrás a tartalomra

Kilencedik alkalommal rendezte meg a Szombathelyi Dobó SE és a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület a 2009-ben elhunyt világhírű atléta mesteredző, Németh Pál emléknapját.
Az emléknap stílszerűen a szokásos, hendikep rendszerű vegyes páros kalapácsvető versennyel kezdődött. Az első helyen a DOBÓ SE két kiválósága, Gyurátz Réka és Horváth Bálint végzett úgy, hogy a 21 éves ifjúsági világbajnok, junior Európa-bajnokesztendős kiválóság, Gyurátz Réka 71, 27 méteres teljesítménnyel teljesítette a londoni felnőtt világbajnoki szintet!
Ezt követően Nagy János énekművész a "Hazám, hazám" áriájával, majd Balogh Zoltán, édesapja Balogh József Németh Pálról szóló versével kezdődött az ünnepi műsor. A szépszámú, mintegy 300 fős közönséget (melynek soraiban számos egykori olimpikon, olimpiai kör képviselő, sportegyesületi vezető volt) köszöntve Horváth Vilmos, a két egyesület elnöke, MOB-tag kiemelte:
"Három éve azt ígértük, hogy Pali bácsi 80. születésnapja emlékére szobrot állítunk. Megígértük, és időben megcsináltuk, hiszen Pali bácsi tegnap lett volna 80 éves! Aki azt hiszi, hogy Németh Pál meghalt, az téved, hiszen emléke erősen él és hat az egyesületben. Bár az elmúlt kilenc évben utcát, kollégiumot, különféle díjakat is elneveztek róla, ma pedig szobrot állítunk, mégis mindennél erősebb az a szellemiség, amit ránk hagyományozott, ami mentén ma is dolgozunk."
Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője beszédében kifejtette:
"Nincs itt szükség sok szóra, mert tudjuk, ki volt Németh Pál. Nem könnyű egy ilyen kidőlt oszlop, szálfa helyére állni, pedig szeretnénk méltóak lenni Németh Pál emlékéhez, örökségéhez. Azért állították a szobrot az utódok, a rá emlékező nemzedékek, mert nagyon sokat jelentett Németh Pál a városnak, az országnak, a hazának. Németh Pál iskolát teremtett, nem hiába nevezték dobópápának. Szerencsére vannak örökösei, és ők is, mi is próbálunk felnőni ahhoz a magassághoz, amit ő elénk állított."
Dr. Puskás Tivadar, Szombathely MJV polgármestere, pedig azt hangsúlyozta, hogyha valaki úgy él, úgy dolgozik, hogy már életében fogalom, akkor érdemes tisztelni és megbecsülni és érdemes arra, hogy a közösség később példaképül válassza. Németh Pál fiait látva Pali bácsit látom, az örökkévalóság egyik módja pedig, hogy szobrot készítenek róla. Amikor 2004-ben Vas megyében az év embere lett Németh Pál, akkor fogalommá lett a fiatalok és a kortársai számára. Valamit jól csinálni nem sokkal kerül több energiába, mint ugyanazt rosszul tenni. Németh Pál a jövőt építette, amikor a fiataloknak megmutatta az utat, merre haladjanak, mit és hogyan sportoljanak. A szellemiségből minden Szombathelyen marad. Az, hogy a munka helyszínén állítjuk fel a szobrot, ezáltal minden pillanatban a tekintetével vigyáz az itt sportolókra, a szombathelyiekre – tette hozzá a MOB tagja. A méltató szavakat követően a dobópápa László nevű testvére és három fia: László, Csaba és Zsolt, leleplezték az impozáns bronz mellszobrot, mely Kékesi Gábor körmendi szobrászművész nagyszerű alkotása.
A szobornál a város nevében dr. Hende Csaba és dr. Puskás Tivadar, a MOB és a MOA nevében Lehmann László, a MOA főtitkára, a veszprémi sikeredző, Szabó Ernő családja, a Dobó SE nevében Békefi Miklós alelnök, Pars Krisztián olimpiai bajnok és Gécsek Tibor Európa-bajnok, a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület nevében pedig Gál László, Tóth Győző és Békefi Miklós helyezték el a megemlékezés koszorúit.
Németh Zsolt mesteredző köszönte meg a család nevében mindenkinek, aki segítette és támogatta a szobor, a műalkotás létrejöttét, majd szoros barátság okán a 70 esztendős Rehus Uzor Györgyöt, Halmosi Zoltánt, Békefi Miklóst és Ágh Pált köszöntötte.
Az avatóünnepség a Cseh Géza – Gál László páros Németh Pálról szóló filmjének megtekintésével folytatódott. Zárásként a DOBÓ SE és a Halmay Egyesület elnökségi tagjai által főzött magyaros gulyásleves és sertéspörkölt mellett folyt kötetlen beszélgetés.

Esemény kategória

Videó archívum

20 év 20 percben

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré