Ugrás a tartalomra

Nagysikerű sporttörténeti konferenciát rendeztünk március végén Szombathelyen. A Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület, az ŐrvidékHáz és a Halmay Zoltán Olimpia Hagyományőrző Egyesület szervezésében a volt huszárlaktanyában zajlott zsúfolt ház előtt a 46. Nemzetközi Sporttörténeti Konferencia. A Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület (a két éve elhunyt Kis János vezette Európai Sport Hagyományőrző Egyesület folytatásaként) immár 15. éve az anyaországon kívül számos erdélyi, délvidéki, felvidéki és muravidéki helyszínen aratott nagy sikert, a sportot és az olimpiai mozgalmat népszerűsítő konferencia sorozatával. Eddig 4 ország 28 településén „léptünk fel”.
Elsőként dr. Holler Péter és dr. Hollerné Mecséri Annamária (Szombathely) együttes előadásukban az olimpiák rendhagyó olimpiai dobogóiról meséltek. Somlai Attila (Lepsény) az 1964-es tokiói ötkarikás játékok magyar bajnokait idézte meg, majd Gál László (Szombathely)) az olimpiai labdarúgótornákról tartott érdekfeszítő előadást. Csíki András (Csíkszereda) Hoki a Hargita alján, míg dr. Hencsei Pál (Budapest) Vízilabdázók a Partiumból és Erdélyből címmel árult el kulisszatitkokat. Zárásként Horváth Vilmos (Szombathely) Hol volt, hol nem volt olimpia,1906. Athén című prezentációjában számos kevéssé ismert tényt osztott meg a máig egyetlen, egyelőre hivatalosan el nem ismert – ún. soron kívüli – olimpiai játékokról. A sikeres est végén – tovább folytatva és boncolgatva az elhangzott előadások témáit – még sokáig együtt maradt a közönség és az előadók. Köszönet illeti Farkas Csabát, az ŐrvidékHáz igazgatóját, aki remek házigazdának bizonyult.
Természetesen kirándultunk is. Mi szombathelyi vendéglátók Kőszeget, Jákot és Szombathely nevezetességeit mutatattuk meg messziről érkezett barátainknak. Így jártunk a kőszegi várban, Lóránt Gyula szülőházánál, a 13. században épült jáki apátsági templomban, az ókori Iseumban, a szombathelyi székesegyházban és a Romkertben,a kétezer éves Borostyánkő útnál. A pénteki szombathelyi konferencia után még arra is jutott idő, hogy fehér asztalnál erősítsük egy finom szarvaspörkölt és dödölle , valamint finom pálinka,bor és sör mellett a barátságot.

A sorozat következő állomása másnap volt a Zala megyei Pölöskefőn, dr. Mező Ferenc szellemi olimpiai bajnok szülőfalujában. A Kárpát-medence „sportos” bebarangolása október végén Csíkszeredában folytatódik.

 

Esemény kategória

Videó archívum

20 év 20 percben

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré