Ugrás a tartalomra

Már tizenkilencedik alkalommal rendeztük meg névadónk, Halmay Zoltán tiszteletére amatőr úszóversenyünket. A versenytáv hagyományosan 50 yard (45,72 méter), melyet tetszőleges úszásnemben tehetnek meg a versenyzők.  A viadalnak újra otthont adó Bükfürdő Thermal & Spa jóvoltából ideális körülmények várták a rajthoz álló vállalkozó szellemű úszókat.

Az időjárás ezúttal nem fogadta kegyeibe az indulókat, a szeles, hűvös időben csak az igazán kitartó versenyzők álltak rajthoz. Halmay Zoltán szülőfalujából, Magasfaluból (Vysoká pri Morave, Szlovákia) Dušan Dvoran polgármester vezetésével mintegy félszázan érkeztek és nagyon sikeresen szerepeltek, bár győzelmet nem arattak, de mind a négy versenyszámban dobogón végeztek.

A 14 év alatti fiúk versenyében a budapesti Hatala-Kovács Levente imponáló fölénnyel nyert, megelőzve a Magasfaluból érkezett Patrik Navarčikot. Időeredményével a felnőttek között is ezüstérmet szerzett volna. A lányoknál nagy küzdelemben dőlt el az elsőség a soproni Horváth Alexa és a budapesti Alliquander Erzsébet között. A győztes soproni kislány nővére, Horváth Krisztina a felnőtt hölgyek mezőnyében diadalmaskodott, óriási csatában előzte meg a fővárosból érkezett Pátrovics Nettit.

Mint már oly sokszor a kupa történetében a legszínvonalasabb verseny a férfiak mezőnyében alakult ki. A 12-szeres győztes Dobre Norbert nagy fölénnyel nyerte meg az elődöntőben a futamát. Azonban a másik elődöntőben élen végző hatvani Zelnik Dániel jobb idővel jutott a fináléba, mint Dobre. Érezhető volt, hogy a végső győztes közülük fog kikerülni. Nos, a Halmay Kupák specialistája a döntőben még mozgósítani tudta erőtartalékait és remek 23,89 mp-es idővel – megközelítve a 2011-ben Madaras Márkó által felállított 23,10 mp-es csúcsot – tizenharmadszor is elhódította a kupát. Egyesületünk tagjai közül ketten álltak rajthoz a versenyen. Németh Péter a pontszerző ötödik helyen végzett, míg Woki Zoltán éppen hogy lemaradt a döntőről, azaz a hetedik helyet szerezte meg.

A díjakat Farkas Ágnes olimpia és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok kézilabdázótól vették át a versenyzők, akinek minden résztvevőhöz volt egy-egy kedves szava. Dušan Dvoran polgármester köszönetét fejezte ki a szervezőknek a meghívásért, a gyógyfürdőnek a nagyszerű versenyhelyszínért, egyúttal gratulált Halmay Zoltán emlékének méltó megőrzéséhez. A verseny az olimpiai himnusz meghallgatásával ért véget.

A verseny szervezésében részt vettek: Szummer Tamás (szakmai felelős), Horváth Vilmos (kommentátor), Benyák András és Benyák Albert (emléklapírás), Szakály Ferenc (fotó), valamint a technikai lebonyolításban közreműködő stáb, azaz Gál László, Mittli Ödön, Békefi Miklós és Szendi János.

A XIX. Halmay Kupa eredményei itt megtekinthetők.

Letölthető dokumentumok
Esemény kategória

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré