Ugrás a tartalomra

Születésének 90. évfordulóján emléktábla állítással tisztelgett Kotász Antal, 37-szeres válogatott labdarúgó, az Aranycsapat tagja előtt a Magyar Labdarúgó Szövetség, Vasvár Város Önkormányzata és a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület. Az emléktáblát a Vasvár VSE sportöltöző falán helyezték el.

Tóth Balázs, Vasvár polgármestere köszöntötte az ünnepség részvevőit. Az idősek előtt még ma is jól cseng Kotász Antal neve, de a fiatalok körében sajnos emléke kissé feledésbe merült. Az emléktábla állítás – mint mondta –  jó alkalom arra, hogy Kotász Antal pályafutását az ifjúság is megismerje. Ma is van vasvári tagja a válogatottnak, Kovács István személyében. Legyen követendő példa a mai fiataloknak Kotász Antal egész élete és a „kis Koko” pályafutása is, hogy egy ilyen kis városból is, mint Vasvár el lehet jutni kitartással és szorgalommal nagy magasságokba. 

Ezt követően Gál László, egyesületünk alelnöke méltatta Kotász Antal pályafutását.  Kiemelte, hogy bár ő csak a világbajnoki döntőben elszenvedett berni vereség után kapott játéklehetőséget az Aranycsapatban, mégis a többi nagynevű labdarúgó között kell őt is emlegetni. A Bozsik–Kotász fedezetpáros semmivel sem maradt el a Bozsik–Zakariás párostól, sőt sokkal összeszokottabb, kreatívabb duót alkottak. Kotász Antal Vasváron született, öt-hat éves lehetett, amikor családja Budapestre, egész pontosan Kőbányára költözött. Az Alkér utca környéki grundokon gyerekeskedett, olyan későbbi világhírű labdarúgók társaságában, mint Kocsis Sándor és Kubala László.

Sajnos a politika befolyásolta Kotász Antal életét, hiszen míg az Aranycsapat világraszóló győzelmeit aratta, őt a hatalom erőszakkal Sztálinvárosba, a mai Dunaújvárosba száműzte játszani. Kotász Antal családja, különösen édesanyja és hazája iránti szeretetből is jelesre vizsgázott. A Honvéd 1957-es illegális túráján őt is megkörnyékezték, Kubala László közvetítésével komoly ajánlatot kapott az FC Barcelonától is, de ő mégis hazatért. Játékának legnagyobb elismerése, hogy egyetlen aranylabdás labdarúgónk, Albert Flórián is felnézett az általa nagyra tartott Kotász „Öcsire.”

Az ünnepségen Balogh József: Mond, hova lettek c. versének elszavalásával Németh Anita idézte fel az eltűnt grundok világát.

Az emléktáblát Dr. Kotász Mária, a 37-szeres válogatott labdarúgó lánya, Halmosi Zoltán, 11-szeres válogatott labdarúgó, Tóth Balázs és Gál László leplezték le. Az avatóünnepség az emléktábla megkoszorúzásával zárult. Egyesületünk nevében Halmosiné Séfer Rozália, Benyák András és Marton János helyezett el koszorút.

Esemény kategória

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré