Ugrás a tartalomra
címlap

XIII. Németh Pál Emléknap

2009. január 9-én hunyt el Németh Pál, a szombathelyi dobóiskola atyja. Tiszteletére a szombathelyi Dobó SE és a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület ismét közösen rendezte meg a róla elnevezett emléknapot a Sugár úti Atlétikai Centrumban. Minden korosztály versenylehetőséghez jutott kalapács- és diszkoszvetésben. A páros kalapácsvető gálaversenyen a magyar kalapácsvető élvonal legjobbjai – az egyik tokiói olimpikon, a sérült Halász Bence kivételével – nyolc vegyes párost alkotva versenyeztek. A rendkívüli hőség ellenére akadt néhány egészen remek produkció. A Dobó SE atlétája, Rába Dániel hatalmas egyéni csúcsnak örülhetett és csak egy hajszállal maradt el a tokiói kvótától. 76,83 méternél ért földet a kalapácsa, megközelítve a 77,50 méteres olimpiai szintet.

A versenyt követően Horváth Vilmos, a DOBÓ SE elnöke emlékezett Németh Pálra. Kiemelte, hogy Pali bácsi olyan életművet hagyott ránk, ami minden fiatal számára követendő példa. Az ilyen nagyszerű emberek nem merülhetnek feledésbe.

Az eredményhirdetés után két kitüntetés is átadásra került. A Magyar Atlétikai Szövetség dicsérő oklevelét a Dobó SE elnökségi tagja, mindenese, Grünwald János. vehette át, aki hosszú éveken keresztül sokat tett a Dobó SE sikereiért. Ezután a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület elnökségének döntését tolmácsolva Mittli Ödön egyesületünk alelnöke több évtizedes kiváló munkája elismeréséül a 2020. évi Csejthey Lajos-díjat alapítótagtársunknak, Benyák Andrásnak adta át. Köszönjük eddig végzett kiváló munkáját!

A megemlékezés koszorúzással zárult. Egyesületünk nevében Mittli Ödön alelnök, Benyák András és Pintér László helyezett el koszorút Németh Pál szobránál. Az emléknap az estebéd elfogyasztása mellett kötetlen beszélgetéssel, nosztalgiázással ért véget.

Az emléknap meghívója itt megtekinthető.

Az emléknapon készült képek itt megtekinthetők.

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré