Ugrás a tartalomra
woki_EA

Woki Zoltán érdekfeszítő előadása

Június 7-én folytattuk a „Köztünk élnek” sorozatunkat, melynek Woki Zoltán volt a vendége. E sorozat keretében egyesületünk tagjai közül azok a sportbarátok mutatkoznak be, akik – nem élsportolóként – a sport területén valamilyen módon maradandót alkottak.

Woki Zoltán több sportágban is szerencsét próbált, családjában a sport kiemelt szerepet játszott. Előadását édesapja súlylökésben elért sportsikereivel kezdte, aki a Vasas színeiben többszörös országos bajnok, válogatott volt. Mindezt régi fényképekkel, újságcikkekkel illusztrálta, amelyek egészen 1940-ig, édesapja ifjúsági koráig nyúltak vissza. Woki József az országos bajnokságokon olyan neves atléták között versenyzett, vagy volt válogatott, mint például Németh Imre, Csermák József kalapácsvető olimpiai bajnokok.

Ezután Woki Zoltán saját sporttal kapcsolatos pályafutását ismertette. Ha nem is ilyen szinten, de főleg fiatal korában iskolai, egyetemi bajnokságokon szerepelt eredményesen. A sportágak között szerepelt torna, diszkoszvetés, tízpróba és labdarúgás. Később a sportszervezésben vállalt kiemelkedő szerepet, az ő nevéhez fűződik a szentgotthárdi Csatafutás, a VOSSEN-Szentgotthárd Futószakosztály, a CERR-Cup nemzetközi futóverseny kupasorozat megszületése és eredményes működése. Ezekben fizikailag is részt vett, részt vesz, 20 éve aktív futó. Közel 300 utcai futóversenyen indult, a hazai mellett osztrák és szlovén futóversenyeken.

Mindezt lánya, Woki Edina indította el nála, akiről már serdülő, ifjúsági korában kiderült, ő is örökölte a sport iránti tehetséget, és futásban ért el sportsikereket. Egy hatalmas kupa-, serleg-, éremgyűjtemény gazdagítja a nagypapa és az édesapa „ereklyéit”. Nagy megtiszteltetés volt számára, hogy 2004-ben ő képviselte Vas vármegyét az uniós csatlakozásunk alkalmával szervezett váltófutásban, amelyben minden megyéből egy kiemelkedő futó vett részt. 16 nap alatt jutottak el a budapesti Parlament elől Brüsszel főteréig 2.200 km lefutása után.

Woki Zoltán így a család 80 éves sporttörténelmét mutatta be 60 fénykép kivetítésével és szemléltető tárgyak bemutatásával, köztük számos, általános érvényű sporttörténelmi érdekességgel.

Szakály Ferenc és Woki Edina megemlékezésen készült képei itt megtekinthetők.

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré