Ugrás a tartalomra
vamos zoltan

Üllői úti kulisszatitkok Vámos Zoltántól

Márciusi klubnapunkon különleges vendéget köszönthetett egyesületünk. Vámos Zoltán, Vas vármegye főispánja – elfogadva felkérésünket – mint a Ferencvárosi Torna Club korábbi kommunikációs igazgatója, majd később a Groupama Arénát üzemeltető Lagerdere Sports Hungary ügyvezető igazgatója „Üllői úti kulisszatitkok” címmel mesélt a szépszámú érdeklődőnek.

A Horváth Vilmos által koordinált beszélgetés során a kiváló előadó vendégünk felelevenítette, hogy amikor először lépett be a Groupama Arénába bizony csak kapkodta fejét a sok olimpiai- Európa- és világbajnok fradista sportolóval találkozva. Részletesen elmesélte, hogy az akkor teljesen kilátástalannak tűnő helyzetben, hogyan álltak neki – Kubatov Gábor klubelnök vezetésével – a Fradi rendbetételének. A súlyos financiális problémák megoldása mellett az 1899-ben alapított egyesület hírnevét is vissza kellelt állítani. Ebben fontos, meghatározó szerepe volt a kommunikációnak.

Vámos Zoltán elmondta, hogy úgy vágott bele a munkába, hogy egyetlen sportújságírót sem ismert, de ez nem tántorította el a feladattól. Teljesen új alapokra helyezték a kommunikációt, a Fradinak saját újságja, tv-je lett és a közösségi oldalakon is egyre aktívabbá vált.  A labdarúgó csapat felemelkedésével és sorozatos sikereivel újabb és újabb kihívások érkeztek, amelyen sikerült megfelelni. Ma a Ferencváros egy sikeres, népszerű brand, egy olyan márka, amelyet immár külföldön is jól ismernek.

A stadion üzemeltetése kapcsán megosztotta hallgatósággal, hogy amikor kinevezték ügyvezető igazgatónak, akkor több országban is járt tanulmányúton, ahol számos hasznos jótanácsot kapott. Ezeket felhasználva és a hazai viszonyokhoz igazítva, büszkén mondhatja, hogy olyan működési modellt alakítottak ki, amely más stadionok számára is iránymutató lehet.  A Groupama Aréna megnyitásától kezdve nyereséges, gyakorlatilag az év minden napján van a komplexumban valamilyen bevételt hozó rendezvény. Az is beszédes, hogy az ún. VIP-páholyok kibérléséért ma már szinte harc folyik a nagy cégek között. Természetesen fontos a labdarúgó csapat jó szereplése is, s ma már e téren sem lehet panasz. A Fradi visszatért oda, ahová való, az európai klubfutball megbecsült tagjai közé.

Vámos Zoltán még számos más témában is elmerült, olyan kulisszatitkokat ismerhettünk meg, amit csak bennfentesek ismernek. A kétórásra nyúlt beszélgetés alatt egy percig sem unatkoztak a klubtagok, köszönhetően az érdekes témáknak és a főispán színes, humorral is fűszerezett előadásmódjának.

Szakály Ferenc és Gál Tamás rendezvényen készült képei itt megtekinthetők.

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré