Ugrás a tartalomra
Tóth II József köszöntése

Tóth II József köszöntése

Csepeli otthonában köszöntötte olimpiai baráti körünk Tóth II Józsefet, az Aranycsapat merseváti születésű jobbszélsőjét. Az Aranycsapat egyetlen élő játékosa, aki tagja volt az 1954. évi világbajnokságon ezüstérmet nyert magyar válogatottnak, május 16-án ünnepelte 88. születésnapját. A Halmay Egyesület népes küldöttsége csepeli otthonában kereste fel az egykori klasszis labdarúgót. Gál László, egyesületünk alelnöke, aki Az Aranycsapat elfeledett legendái címmel könyvet is írt Tóth II Józsefről és Várhidi Pálról, köszöntő beszédében kiemelte, hogy nem csak az „évszázad mérkőzésén” pályára lépett tizenegy játékos alkotta az Aranycsapatot, hanem szerepelt még abban a világverő válogatottban több kivételes képességű labdarúgó is. Ilyen volt Tóth II József is, aki az Anglia elleni 7:1-es mérkőzésen gólt is szerzett, majd elsőszámú jobbszélsője volt a „mágikus” magyar válogatottnak a svájci világbajnokságon, ahol csak súlyos sérülése miatt nem lépett pályára a vb-döntőben.
A számtalan átadott ajándék között volt egy Haladás mez is, melyet Halmosi Zoltán a szombathelyi klub 11-szeres válogatott labdarúgója nyújtott át az ünnepeltnek. Mersevát képviseletében Beleznay László, a Vas Megyei Közgyűlés egykori alelnöke – akinek szintén szívügye Tóth II József tisztelete – köszöntötte a falu leghíresebb szülöttét. A kis ünnepségen részt vett Hetyei László, a Tóth II Józsefről és Várhidi Pálról szóló könyv kiadójának vezetője is.
A csepeli legenda ma már nem jár el hazulról, 1982 óta térdprotézise van, a mozgás évről-évre nehezebb számára. Ő ezt is humorosan viseli: „Nem baj, próbajátékra már úgysem hívnak...” – mondja. Józsi bácsi felesége két hónapja elhunyt, emiatt visszafogott volt az ünneplés, de azért felcsendült Marton János tangóharmonika játékának köszönhetően a Boldog születésnapot című dal és néhány igazi vasi magyar nóta is. A meghatódott futball-legenda szemében megcsillant egy-egy könnycsepp is. A kis ünnepség végén Tóth II József még számos merseváti történetet felidézett. Bár már nem tudja elhagyni lakását, elveszítette feleségét is, ennek ellenére megőrizte csibészes mosolyát, viccelődő stílusát.
Remélhetőleg még sokáig közöttünk tudhatjuk legendás Aranycsapatunk utolsó játékosát!
Az ünnepség eredetileg tervezett helyszínén, a csepeli Rizmajer Kézműves Sörház különtermében folytatódott a program. Előbb a jelenlévők megtekintették a Cseh Géza és Gál László által Tóth II József 88. születésnapjára készített filmet, majd percekkel később egy meglepetés vendég lépett be a terembe. Buzek László, minden idők legjobb magyar röplabdázója, a Csepel SC egykori kiválósága is csatlakozott a „halmays csapathoz”. Ennek talán legjobban Halmosi Zoltán örült, aki együtt katonáskodott Buzek Lászlóval, akivel pontosan ötven év elteltével találkozott újra.

Blaha Judit, Hetyei László és Kabak Krisztián köszöntőn készült képei itt megtekinthetők.

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré