Ugrás a tartalomra
címlap_tt

Tihanyi Tibor sportszeretete 75 évesen is határtalan

Április 11-én folytattuk tavaly megkezdett „Köztünk élnek” sorozatunkat. 2024-ben első vendégünk Tihanyi Tibor ny. címzetes főiskolai docens volt, aki edzőként, sportvezetőként, sportoktatóként, tanár­ként is maradandót alkotott. 2017 óta tagja olimpiai baráti körünknek. A korábbi hasonló estek alkalmával kialakult egy koreográfia: a bemutatkozó vendég előadást tart eddigi életéről, majd – kötetlen beszélgetés formájában – a közönség kérdéseire válaszol.

Tihanyi Tibort sokan tősgyökeres kőszegiként tartják számon, pedig ő Szombathelyen született és ezer szállal kötődik is szülővárosához. Boldog, élményekben gazdag gyermekkora volt. 1958-ban labdarúgóként indult sportolói pályafutása, a Szombathelyi Pamut ifjúsági csapatánál id. Kulcsár Ferenc, a Haladás legendája volt az edzője.

12 évesen az asztalitenisz felé vezetett útja, az SZSE-ben versenyzett olyan társakkal, mint például dr. Bátorfi István és Hatos Zsolt. Később az NB II-es Haladásban és az NB III-as Építőkben pinpongozott. Már fiatalon asztalitenisz-­játékvezetői vizsgát tett. A Vas Megyei Asztalitenisz Szövetség elnökeként részt vett az NB III-as bajnokság nyugati csoportjának szervezésében, sokat tett a kistelepülések asztaliteniszsportjának fejlesztéséért. A külföldi sportkapcsolatok területén is óriási munkát végzett, az Alpok–Adria Munkaközösség is elismerte tevékenységét. Emellett a Szombathelyi Vasasban, majd később Kőszegen röplabdázott is.

A hetvenes évek közepén megnősült, ekkor költözött Kőszegre. 1976 óta teniszezett a vasi kisvárosban, ahol egészen az NB I-ig jutottak. Kérvényezte, hogy a kőszegi gyerekcsapat a burgenlandi bajnokságban versenyezhessen. Köszönhetően az akkor már lazább politikai helyzetnek, engedélyezték, ami abban az időben azért kuriózumnak számított.  Sőt, később a felnőttek és a veteránok is indulhattak. A Testnevelési Főiskolán teniszedzői végzettséget szerzett, azóta oktatja a fiatalokat. Dolgozott a Szombathelyi Építők, a Haladás VSE és a Kőszegi SE csapatainál, a megye több településén szervezett nyári táborokat. Az iskolai teniszoktatást ő indította el először az országban.

Egész életében a munkában hitt: „Annak esélye, hogy vakon, célok nélkül kóvályogva megtaláljon Téged a „nagy lehetőség” betoppanjon az életedbe a nagy Ő, azzal foglalkozz, amivel szeretnél, esetleg úgy nézzél ki, ahogy szeretnél…,szóval ennek az esélye a kőkemény munka nélkül ZÉRÓ!”

A sport, elsősorban az asztalitenisz és a tenisz mellett életének fontos része az oktatás-nevelésben eltöltött évek. A Berzsenyi Dániel Főiskolán kiváló kollégákkal dolgozott együtt, köztük példaképével dr. Kristóf Lászlóval. Ekler Józsefné, egykori kolléganője a bemutatkozó esten is jelen volt.  Öt évig tanította a POTE Egészségügyi Főiskolán a diplomás ápoló szakos hallgatókat. Vezette a TF kihelyezett edzői tanfolyamát, ahol olyan tanítványai voltak, mint pl. Gécsek Tibor, Zsebe Ferenc, Kálmán László, Márkus Erzsébet és Németh László, mellette sportoktatói gyakorlati táborokat is szervezett. Az utóbbi három évtizedben, mint az országos sportszakmai vizsgabizottság tagja dolgozott. Ma is vallja, hogy tervszerű és szakszerű munkát csak megfelelő, folyamatosan bővülő képzettséggel és precízen kidolgozott edzéstervvel lehet végezni. Szakmai munkáját számos elismeréssel jutalmazták, melyek közül kiemelkedik a 2007-ben kapott Címzetes Főiskolai Docens elismerő cím. Tizenkét éven át szerkesztette  a Vas Megyei Sportévkönyvet, melyre sajnos mára már nincs igény.

Egész életében sokat segítette családja, akiknek ezért örökre hálás. Napjainkban unokáiban, Leventében és Lucában leli örömét. A nagyapa a teniszedzőjük és ők futószalagon szállítják a jobbnál jobb eredményeket. A Savaria TC első osztályú csapatában és az osztrák bajnokságban is szerepelnek. Jó labdaérzékük, kiváló adottságuk az elengedhetetlenül fontos szorgalommal is párosul. Csak rajtuk múlik, hogy milyen magasságokba jutnak el, nagyapjuk ehhez minden segítséget megad.

Tihanyi Tibor egy latin mondással zárta előadását: „Omnia Vincit Amor”, azaz a szeretet mindent legyőz.

Az est végén a közönség is kérdezhetett, a kérdezők egy-egy teniszlabdát kaptak ajándékba. Befejezésül Gál László, egyesületünk elnöke emlékplakettel köszönte meg Tihanyi Tibornak az érdekes, humoros történetekkel fűszerezett előadását. A „Köztünk élnek” sorozatnak köszönhetően ismét egy eseményekben és eredményekben bővelkedő,  tartalmas sportpályafutást ismerhettünk meg.

Szakály Ferenc és Hani Tibor rendezvényen készült képei itt megtekinthetők.

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré