Ugrás a tartalomra
szarkaz emlektabla

Nyolc éve hunyt el Szarka Zoltán olimpiai bajnok labdarúgó

Az Illés Labdarúgó Akadémia Gimnáziuma – hagyományteremtő szándékkal – megemlékezést tartott Szarka Zoltán olimpiai bajnok labdarúgó Haladás Sportkomplexumnál lévő emléktáblájánál. A kiváló kapus özvegye, gyermekei és több családtag és az Illés Akadémia ifjú labdarúgó palántái mellett szépszámú érdeklődő tisztelgett a Szarka Zoltán emléke előtt. A megjelentek köszöntése után Alasz Anna a gimnázium 9. évfolyamos tanulója idézte fel röviden az olimpiai bajnok labdarúgó pályafutását. 

Illés Béla, az akadémia alapító-igazgatója személyes élményeit is megosztotta a hallgatósággal: „ Abban az évben születtem, amikor Szarka Zoltán Mexikóvárosban olimpiai bajnok lett a válogatottal. 14 évvel később pedig egy klubban játszhattunk. 1981 telén ugyanis a megyei I. osztályban szereplő Sárvári Kinizsi megkereste, majd leigazolta őt. Tekintélye nem csak az ellenfél csatáraira terjedt ki, hanem saját csapatának labdarúgóira és bizony, a serdülőben és ifjúsági korosztályban játszókra is. Forró szív és hideg fej – ez volt a legendás kapus ars poeticája, aki nemcsak a pályán nyújtott teljesítményével, hanem emberi nagyszerűségével, szerénységével is példát mutatott. Örülök, hogy Szarka Zoltán akadémiánkon eltöltött időszaka is hozzájárult az eredményességünkhöz és nevelési alapelveink kialakításához. Büszke vagyok rá, hogy a Nyugat-Magyarországi Utánpótlás-nevelési Centrumhoz vezető út – kezdeményezésünkre – az ő nevét viseli.”

Gál László, egyesületünk elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta: „Szarka Zoltán nem csak a pályán, hanem az életben is olimpiai bajnok volt. Egyesületünk 1996-os alapítását követően mindig is számíthattunk közreműködésére. Kitűnt szerénységével és megbízhatóságával. Az alázat, a tisztesség és a hűség mintaképe volt. A legendás jelzőt sajnos ma már sok sportolóra érdemtelenül használják, de Szarka Zoltán igazi legenda volt. Olyan ember, akit bátran választhatnak a mai fiatal sportolók példaképüknek.”

A beszédeket követően dr. László Győző alpolgármester Szombathely MJV, Gál Sándor a Haladás Sportkomplexum, Halmosi Zoltán és Gál László a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület, valamint Sági Fruzsina és Szép Ákos az Illés Labdarúgó Akadémia Gimnáziuma nevében helyezett el koszorút. Az ünnepség zárásaként a Szarka család nevében ifj. Szarka Zoltán gyújtotta meg az emlékezés lángját.

Illés Akadémia és Mittli Ödön megemlékezésen készült képei itt megtekinthetők.

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré