Ugrás a tartalomra
kortemplom

Muravidéki kirándulás

A most már hagyományos tavaszi kirándulásunk alkalmával Muravidék „fővárosa”, Lendva és környéke nevezetességeivel ismerkedtünk meg. Első utunk Nagytótlakra vezetett, ahol megtekintettük a maga nemében egyedülálló Szent Miklós-körtemplomot, amely Szlovénia egyik legjelentősebb román stílusú építészeti emléke. A közeli Dobronak falucska mellett található orchideafarm és trópusi kertje igazi turista csalogató látványosság. A 4 hektáros üvegházban 160 féle Phalaenopsis orchideát termesztenek, trópusi körülményeket biztosítva számukra. Csoportunk tagjai éltek a kedvező vásárlási lehetőséggel is.

Lendván először a tatárjárás után épült kővárat tekintettük meg, mely sokáig a Bánffy-család birtoka volt.  A várban állandó és időszakos kiállítások is működnek, melyek a muravidéki magyarság történetét és kulturális örökségét mutatják be. Lendva híres szülötte Zala György szobrászművész. Legismertebb alkotása a Milleniumi emlékmű a budapesti Hősök terén. A vár alatt épült a Szent Katalin-templom. Jelenlegi formája egy korábbi barokk épület átépítésével született. Falán Alexandriai Szent Katalin freskója látható. A templom szomszédságában áll Szent István szobra.

A délután folyamán könnyed sétát tettünk a város szívében, majd a hegytetőn magasodó Szentháromság-kápolnához vezetett utunk. A barokk stílusú épület nevezetességét, Hadik Mihály lendvai várkapitány múmiáját sajnos nem tudtuk megnézni. A templom környékéről csodálatos panorámás kilátásban gyönyörködhettünk. Ez az élmény a Vinarium kilátótorony teraszáról még fokozódott. Négy országot is beláthattunk egyszerre: Szlovéniát, Magyarországot, Horvátországot és Ausztriát.

Egy hangulatos és tartalmas programokkal teli nap végén megkóstoltuk a méltán híres lendvai fehér és vörös borokat is.

A kirándulás képei itt megtekinthetők.

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré