Ugrás a tartalomra
trianon_címlap

Lélekemelő magyar ünnep Királyszálláson

Szeptember 26-án a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület 16 fős csapatával részt vettünk a Trianon Múzeum Alapítvány egész napos rendezvényén, ahol a nemzeti összetartozást ünnepeltük. A Várpalotához közeli Királyszálláson található Nagy-Magyarország Parkban a Második Ezerév című centenáriumi ünnepségre hét határon, vagyis hét felnyíló sorompón jutottunk be.
A parkban a nagyszínpadon fellépett többek között a Magyar Honvédség Légierő Fúvószenekara, a Jávor Pál Nemzeti Cigányzenekar, a délvidéki Juhász Zenekar, az erdélyi Heit Lóri zenekara és még számos előadó. A megnyitóra a katonadalok mestere, Vesztergám Miklós toborozta tárogatóján a közönséget. Felcsendült a Piros szív, fehér hó, zöld levél című megható dal, majd Soós Andrea (aki színművésznő, grafikus és képzőművész is!) csodálatos előadásában hangzott el Dzsida Jenő: Psalmus Hungaricus című megrendítő verse. Még ott csengett a szomorú, ám mégis buzdító vers a fülekben-szívekben, amikor Falath Zsuzsanna pozsonyi történész, a Trianon Múzeum munkatársa nagyszerű ünnepi beszédét hallgathattuk meg.
A nap folyamán a Trianon Múzeum kihelyezett Magyar Golgota kiállítása pedig több szempontból is elgondolkoztató volt. Emellett egyedülálló látványosság volt a honfoglalástól az 56-os forradalomig tartó korszakokat katonai életképekben felelevenítő hadtörténeti bemutató és a történelmi kézműves mesterségek seregszemléje. A Kárpátia Borház a Kárpát-medence legjobb borait a Kárpátia Könyvesház pedig a legjobb külhoni könyveket kínálta.
Jó volt ott lenni, magyarságunkat ilyen lélekemelő módon megélni.

Gál László és Horváth Vilmos megnyitó ünnepségen készült képei itt megtekinthetők.