Ugrás a tartalomra
címlap

Könyvbemutató: Hatan a mágikus csapatból

Megjelent egyesületünk alelnökének, Gál Lászlónak hatodik önálló kötete, Hatan a mágikus csapatból címmel. A könyv bemutatójára a zsúfolásig megtelt klubhelyiségünkben került sor. Horváth Vilmos, egyesületünk elnöke köszöntötte az érdeklődő sportbarátokat, külön kiemelve a Haladás öregfiúk csapatát, akik szép számmal képviseltették magukat, majd átadta a szót a szerzőnek. Gál Lászlótól megtudhattuk, hogy a kötet hat remek labdarúgó életét mutatja be, akik pályafutásában közös vonás, hogy szerepeltek az ötvenes évek varázslatos tudású válogatottjában és Vas megyében születtek.

Kikről szól a könyv?

Három remek kapusról: Horváth Györgyről, akiben Grosics Gyula is komoly vetélytársat látott, Fazekas Árpádról, akit a múlt évszázad ötödik legjobb kapusának választottak a Bayern Münchennél és Danka Imréről, akit maga Puskás Öcsi követelt a válogatottba. Három csodálatos mezőnyjátékosról: Lóránt Gyuláról, aki edzőként is a csúcsra jutott a Bundesligában, Kotász Antalról, akire még egyetlen aranylabdás labdarúgónk, Albert Flórián is felnézett, és Tóth II Józsefről, aki tiszteletére nemrég Csepelen szobrot állítottak.

A kötet az Aposztróf Kiadó gondozásában jelent meg, melyhez ajánlást dr. Fenyvesi Máté, 76-szoros válogatott labdarúgó, az Aranycsapat tagja írt. A nyomdai előkészítést Kerényi János végezte.

A könyvbemutatón először filmkockák segítségével ismerhettük meg a hat „mágikus” labdarúgó életét, majd sorra jöttek a vendégek. Először Lóránt Gyuláról a szintén Kőszegen született Kereki Zoltán osztotta meg emlékeit. Kiemelte, hogy sok közös elem van életükben, például azonos iskolába jártak és mindketten 37 alkalommal léptek pályára a nemzeti válogatottban.

A körmendi születésű kiváló kapus, Horváth György portréját Ágnes lányán keresztül ismerhették meg a jelenlévők. Gyerekeinek keveset mesélt sportpályafutásáról, annál többet körmendi gyermekkoráról és szombathelyi éveiről. Élete végéig megmaradt kapcsolata Vas megyével. A mindig elegánsan öltöző édesapa szigorúan nevelte gyermekeit, a tisztesség és becsületesség alapvető követelménynek számítottak. Lánya szerint teljes életet élt, szerető családja volt és a sportban is teljesültek álmai, megbecsülték és sok barátot szerzett.

A hat „mágikus” közül már csak Fazekas Árpád él, aki egészségi okok miatt személyesen nem lehetett jelen a könyvbemutatón, videóüzenetet küldött, melyben megígérte, ha jobban lesz mindenképpen ellátogat Szombathelyre. Róla Budai Tibor vasi származású, de Zuglóban élő barátja mesélt történeteket. Árpád régi szombathelyi barátja, Buzdor Attila felolvasta az első Németországban megjelent írást a Bayern Münchenhez szerződött kapusról, melyben felsőfokon méltatták.

A többi remek labdarúgó, Tóth II József, Kotász Antal és Danka Imre életét a szerző Gál László mutatta be. Kiemelte, hogy nem csak a pályán, de azon kívül is csodálatos (sport)emberek voltak. A rendezvény egyik érdekességének számított, hogy a felszolgáló nem más volt, mint Danka Imre öccsének fia, Danka Gábor.

A könyvbemutató zárásaként Kű Lajos, olimpiai ezüstérmes, válogatott labdarúgó, az Aranycsapat Alapítvány elnöke számtalan sztori és soha nem hallott történet segítségével idézte fel az Aranycsapat emlékét. A hat mágikus labdarúgó mindegyikéről megosztotta emlékeit és – akiről volt – személyes élményeit is.

Az est végén Gál László köszöntötte Kű Lajost 70. és Kereki Zoltánt 65. születésnapja alkalmából. A jóhangulatú könyvbemutató dedikálással ért véget.

Kerényi János és Horváth Ágnes könyvbemutatón készült képei itt megtekinthetők.

Kovács Attila interjúja a könyv szerzőjével itt olvasható.

Megjelent a Magyar Fórum 2018. július 26-i számában.

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré