Ugrás a tartalomra
címlap_1
címlap_2

Kárándy József Sportkönyvtár átadása

Megtörtént a Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület között létrejött adományozási szerződés aláírása sajtótájékoztató keretében. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Kárándyné Bódis Gyöngyi, a sportkönyvtár névadójának özvegye és Tóth Kálmán, Szombathely Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője is. A szerződés szerint egyesületünk 1126 db sportkönyvet és 107 db DVD lemezt adott át a Berzsenyi Dániel Könyvtárnak, mely intézmény vállalta a sportkönyvtár jövőbeni működtetését.

Az esemény apropóját Kárándy József halálának 20. évfordulója adta, aki már gyerekkorában örök barátságot kötött a sporttal. Többek között részt vett a Zala megyei sakk csapatbajnokságban és később hosszú évekig lelkes amatőrként tekézett. Szombathelyre kerülvén az APEH Vas Megyei Igazgatóságán, mint osztályvezető dolgozott. 1985 óta rendszeresen szerepelt szellemi sportvetélkedőkön, így kerültünk kapcsolatba egymással az Irány Atlanta elnevezésű olimpiatörténeti vetélkedőn. 1996. december 16-án ő is alapító tagja volt a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesületnek. Haláláig baráti körünk titkári teendőit látta el.

2005-ben, Kárándy József halálának első évfordulóján került sor az első könyvtáravatóra dr. Nagy Imre olimpiai bajnok öttusázó közreműködésével. Az induló készlet zömét a névadó hagyatéka képezte és a „házi könyvtárat” özvegye gondozta.  2009-ben a sportkönyvtár megújult. Időközben a készlet közel tízszeresére emelkedett dr. Szabó Lajosnak, a Magyar Testnevelési és Sportmúzeum igazgatójának és a sok felajánlónak köszönhetően. Horváth Vilmos akkori elnökünk vette fel a kapcsolatot a szombathelyi egyetemi könyvtár vezetőjével, Barki Katalinnal. Így nyílhatott meg második alkalommal is a sportkönyvtár. 2022-ben a már ELTE SEK névre átkeresztelt intézmény kezdeményezte a sportkönyvtár működésének módosítását. A felajánlott formában ezt egyesületünk nem fogadta el, hanem felvette a kapcsolatot a Berzsenyi Dániel Könyvtárral. Dr. Baráthné Molnár Mónika igazgató asszonnyal a megbeszéléseink eredményesek voltak, így a BDK vállalta sportkönyvtárunk befogadását és működtetését. Megkezdődhetett a sok-sok unikumnak számító sporttörténeti dokumentumot is tartalmazó gyűjtemény feldolgozása, amely most fejeződött be. A gyűjteményi listát a könyvtár honlapján lehet böngészni, abból beiratkozott tagként bárki kölcsönözhet, ugyanakkor néhány dokumentumot csak helyben lehet majd használni.

Egyesületünk fontosnak tartja, hogy Szombathelyen és Vas vármegyében maradjon a gyűjtemény, ezért döntöttünk úgy, hogy annak gondozásával a Berzsenyi Dániel Könyvtárat bízzuk meg. Az adományozási szerződést dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató és Gál László egyesületünk elnöke írták alá.

Szakály Ferenc sajtótájékoztatón készült képei itt megtekinthetők.

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré