Ugrás a tartalomra
címlap_kgy19

Évi rendes közgyűlés a Malomban

A Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület évi rendes közgyűlését a hatvanhárom egyesületi tag közül 41 fő tisztelte meg, akiket Horváth Vilmos egyesületi elnök köszöntött. A napirendi pontok elfogadása után kezdődött meg az érdemi munka. A szakmai beszámolóhoz kapcsolódóan a jelenlévők megtekintették Cseh Géza és Gál László „Ez történt 2018-ban” címet viselő rövid filmösszeállítását, melyből kitűnt, hogy milyen sokrétű programjaink voltak az elmúlt évben.

Két egyesületi tagunk is elhunyt 2018-ban: rangidős alapító tagunk, Jenkei Ede és budapesti tagtársunk, Fericsán Kálmán. Egyperces néma tiszteletadással és emlékképek felidézésével emlékeztünk rájuk. Ezt követően Horváth Vilmos egyesületi elnök fűzött szóbeli kiegészítést a képes beszámolóhoz, majd Gál László egyesületi alelnök tartotta meg a 2018. évről a pénzügyi beszámolót. Mindkét beszámolót a közgyűlés egyhangúlag elfogadta.

Mindig érdekes napirendi pont az ötletbörze, amelyen javaslatokat lehet tenni az éves programokra. Hagyományosan ismétlődő programjaink is szép számmal vannak: Halmay úszókupa, Németh Pál Emléknap, részvétel a Magyar Olimpiai Akadémia vándorgyűlésein, megemlékezések Halmay Zoltánra szülőhelyén és a Farkasréti temetőben.

Ízelítő a 2018. évi programokra leadott javaslatokból: emléktábla állítása a 110 éve született berlini labdarúgó olimpikon, Bérczes (Bendekovits) András tiszteletére szülőhelyén, a ma már Ausztriához tartozó  Oláhciklény (Spitzzicken) településen; szintén emléktábla állítása a 90 éve született Tóth II József és Kotász Antal, az Aranycsapat tagjai tiszteletére Merseváton és Vasváron; Németh Miklós olimpiai bajnok gerelyhajító és Babos Tibor egykori birkózó meghívása; közös szurkolás a Csanádi Olimpiai Baráti Körrel a szegedi kajak-kenu világbajnokságon; indulás a szentgotthárdi csatafutáson; Kásás Zoltán olimpiai ezüstérmes vízilabdázó előadása; rendezvények a 100 éves Haladáshoz kapcsolódóan; a Halmay Családi Nap ismételt megtartása; az MTK stadionban a Halmay Zoltánról elnevezett szektor megtekintése.

Az elmúlt közgyűlés óta több tagtársunk ünnepelte kerek születésnapját. Őket egy díszes diploma átnyújtásával köszöntöttük. Így Bódayné Blaha Juditot és Tihanyi Tibort 70., Jenei Ferencet és Szakály Ferencet 60. és Császárné Tardos Klárát 50. születésnapja alkalmából. A közgyűlésen megjelenni nem tudó jubiláns tagtársainkat később fogjuk köszönteni. Cservenyák Tibor olimpiai bajnok vízilabdázó tagtársunk 70. születésnapját már az elmúlt év augusztusában megünnepeltük.

2016-ban alapított két díjunk átadására is sor került. A Rajczy Imre-díjat az kaphatja, aki az adott évben – nem egyesületi tagként – kiemelkedően támogatta, erkölcsileg, anyagilag vagy bármely más módon egyesületünk tevékenységét. Az egyesület elnöksége 2018-ban a díjat Horváth Erikának, a Vas Népe sportrovatvezetőjének ítélte oda, aki nem csak az elmúlt évben, de már két évtizede segíti olimpiai baráti körünk tevékenységét. A Csejthey Lajos-díjat az adott évben legaktívabb tagtársunk kapja. 2018-ban ezt Pintér László tagtársunk érdemelte ki, aki főleg nyomdai területen segíti már évek óta egyesületünk munkáját.

A különfélék napirendi pontban a közgyűlés megszavazta a tagdíj minimális emelését, majd bemutatkozott legújabb tagtársunk, Németh Péter triatlonista. Ugyancsak bemutatkozott dr. Mateisz Lénárd budapesti gyermekorvos tagtársunk is, aki bár már tíz éve közénk tartozik, de első alkalommal most vett részt szombathelyi rendezvényen. Két korábbi tagtársunk, Balogh Tibor és Hajós Imre – akik élete több éve elkanyarodott körünktől – jelezték, hogy a jövőben újra számíthatunk munkájukra.

A közgyűlés végén – a hagyományoknak megfelelően – pezsgővel koccintottunk.

Szakály Ferenc közgyűlésen készült képei itt megtekinthetők.

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré