Ugrás a tartalomra
tabla1
tabla2

Emléktábla Tóth II József tiszteletére

Születésének 90. évfordulóján emléktábla állítással tisztelgett az Aranycsapat legendás jobbszélsője előtt a  Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület és Mersevát Község Önkormányzata. Az emléktáblát a Merseváti Művelődési Ház mellett épült új sportöltöző falán helyezték el. Tóth II József 2017. október 9-én utolsóként csatlakozott az 1954. évi svájci világbajnokságon ezüstérmet szerzett, s a már az égi futballpályákon brillírozó „mágikus magyarok” csapatához.

Csillag Albert polgármester köszöntötte az ünnepség részvevőit, majd felidézte Tóth II József életútját. 1929. május 16-án, Merseváton született, 10 éves koráig nagyszülei nevelték, míg a szülők Csepelen vállaltak munkát, hogy érvényesülni tudjanak. A labdarágással is itt ismerkedett meg, innen vezetett útja a Csepel SC-hez, ahol pályafutása befejezéséig szerepelt. Hatvan évvel ezelőtt tagja volt a Csepel bajnokcsapatának. Játszott és gólt is szerzett az angolok elleni 7:1-es mérkőzésen, valamint pályára lépett az 1954. évi labdarúgó világbajnokságon. A döntőben sajnos már nem játszhatott, a brazilok ellen súlyos sérülést szenvedett. Edzőként a Pápai Textilesnél is dolgozott, akkoriban gyakori vendég volt Merseváton, de később is többször felkereste szülőfaluját. Mersevát mindig büszke volt híres szülöttére, aki sok dicsőséget szerzett hazájának.

Ezt követően Gál László, olimpiai hagyományőrző egyesületünk alelnöke méltatta Tóth II József pályafutását és életét. Kiemelte, hogy – bár sokan még ma sem sorolják az Aranycsapat tagjai közé – ő semmivel sem maradt el nagynevű társaitól. 2015-ben megjelent, Az Aranycsapat elfeledett legendái c. könyvével is erre szerette volna felhívni a figyelmet. Tóth II József életére a hűség volt jellemző. Hűség egyesületéhez, munkahelyéhez, feleségéhez és lakóhelyéhez, Csepelhez. Hű maradt hazájához és hitéhez is. „Sohasem voltam párttag, nem is akartam közéjük tartozni. Világéletemben hívő katolikus voltam, ministráltam, misére jártam, és istenhívőként is fogok meghalni” – hangoztatta több alkalommal is. Tóth II József az Aranycsapat egyik legszerényebb játékosa volt. „Hogyan jövök én, egyszerű csepeli játékosként, hogy ezek között a kispesti istenek között szerepeljek?” – sóhajtott fel, mikor Sebes Gusztáv a kezdőcsapatba jelölte az angolok ellen. Sportolói pályafutása, tisztességes és becsületes élete követendő példa lehet a mai fiatalok számára.

Az ünnepségen – a szomszédos Kenyeriben született – Németh Nyiba Sándor költő, zenész, egykori csepeli birkózó olimpikon, a Magyar Kultúra Lovagja Aranycsapat című versével emlékezett Tóth II Józsefre.  De nem csak verssel érkezett az ünnepségre, hanem egy remek Tóth II festményt (a szolnoki Batári István alkotása) is átadott ajándékul a falu első emberének. Az emléktáblát Halmosi Zoltán, 11-szeres válogatott labdarúgó és Csillag Albert polgármester leplezték le. Az ünnepség az emléktábla koszorúzásával zárult. Egyesületünk nevében Halmosiné Séfer Rozália, dr. Hencsei Pál, aki a Magyar Olimpiai Akadémiát is képviselte, valamint Békefi Miklós helyezett el koszorút.

Surányi Péter, Marton János és Gál Tamás emléktábla avatáson készült képei itt megtekinthetők.

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré