Ugrás a tartalomra
címlap

Emlékezés Tóth II Józsefre

Május 16-án lett volna 95 éves Tóth II József, az Aranycsapat merseváti születésű legendás jobbszélsője. Ebből az alkalomból olimpiai egyesületünk és Mersevát Község Önkormányzata megemlékezést tartott szülőfalujában, az öt évvel ezelőtt  állított emléktáblájánál. A himnusz eléneklése után Csillag Albert polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Kiemelte, hogy bár Tóth II József élete nagy részét Csepelen élte le, de mindig büszke volt merseváti származására, mindig szívesen idézte fel az itt töltött éveket. Szülőfaluja is nagy becsben tartja híres szülöttét, 2015 óta nevét viseli a sportpálya, 2019 óta pedig emléktábla hirdeti legnagyobb tetteit.

Gál László, egyesületünk elnöke ünnepi beszédében röviden ismertette a világbajnoki ezüstérmes, tizenkétszeres válogatott labdarúgó pályafutását. Csak élete utolsó éveiben kapta meg az őt megillető elismerést, pedig ő is kivételes képességű labdarúgója volt a „mágikus magyarok” néven elhíresült válogatottnak. Előbb Csepel, majd a főváros díszpolgárává avatták. Egész élete a szerénységről, a tisztességről, a becsületről szólt, igazi példaképe lehet a mai fiataloknak is.

A megemlékezésen jelenlévő Halmosi Zoltán 11-szeres válogatott labdarúgó egy mondatot fűzött a két beszédhez: „Józsi bácsi soha nem felejtette el, hogy honnan jött, honnan indult élete.” A megemlékezés koszorúzással zárult.

Szabó-Fodor Dóra megemlékezésen készült képei itt megtekinthetők.

Tóth II József a csepeli legenda. Részlet Gál László: Hatan a mágikus csapatból c. könyvéből itt olvasható.

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré