Ugrás a tartalomra
gal_schmitt
csanadi sír

Emlékezés Csanádi Árpádra

Egyesületünk egy csoportja az elmúlt hétvégén budapesti–gödi emléktúrán vett részt, melynek kiemelt programja volt,  hogy emlékezzünk Csanádi Árpádra, az egyik legkiválóbb magyar sportdiplomatára is, aki 100 éve született és 40 éve hunyt el.

A magyar olimpiai mozgalom emblematikus alakja Farkasréti temetőben lévő sírjánál Gál László, egyesületünk elnöke köszöntötte a megemlékezőket, majd felkérte az esemény díszvendégét, Schmitt Pál volt köztársasági elnököt, a Nemzet Sportolóját, Csanádi Árpád követőjét, hogy tartsa meg ünnepi megemlékező beszédét. Schmitt Pál vette át Csanádi Árpádtól a Magyar Olimpiai Bizottságban a főtitkári munkáját (beleértve irodáját és precízen vezetett jegyzeteit is), valamint a NOB-ban betöltött tagságát.

„Amikor 41 évesen bekerültem a NOB szervezetébe furcsa szeretet és jókedv vett körül, ami még neki szólt. Nagyon megbecsülték, mert igazi sportszakember volt, nagy türelemmel és szorgalommal végezte munkáját. Áldásos tevékenységével hozzájárult a magyar sport nemzetközi megbecsüléséhez. Csupán hatvan évet élt, de abba sok minden belefért, teljes volt az élete. Halála időpontjában a NOB sportigazgatójaként is dolgozott. Juan Antonio Samaranch elnök olyan szavakkal méltatta temetésén, amely kevés embernek jut elismerésül. Személyes, szép emlékem róla, hogy mindkét olimpiai aranyérmemet tőle vettem át. Mexikóban és Münchenben is megérezte, hogy hol van esély  magyar sikerre.” – idézte fel emlékeit Schmitt Pál.

Csanádi Árpád a Ferencváros labdarúgójaként, futballszakemberként, majd egyetemi tanárként is maradandót alkotott. Élete utolsó szakaszában közel a Farkasréti temetőhöz lakott. A megemlékezés végén Schmitt Pál és olimpiai baráti körünk koszorút helyezett el a legendás sportvezető sírján.

Az ünnepségen részt vett Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, valamint Budai Tibor és Varga Gabriella (a birkózó Varga János özvegye) a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör tagjai is.

Békefi Miklós és Gál Tamás megemlékezésen készült képei itt megtekinthetők.

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré