Ugrás a tartalomra
tamas

Elhunyt Wichmann Tamás, a legendás kenus

Hosszan tartó súlyos betegségben, egy héttel 72. születésnapját követően, február 12-én elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes és egyszeres bronzérmes kenus. Korának egyik legnagyszerűbb és legnépszerűbb sportolója a legtöbb magyar bajnokságot nyerte a kenusok között, összesen 37 alkalommal állhatott a dobogó legfelső fokán. Negyedik olimpiáján, 1980-ban Moszkvában, ahol a magyar csapat legesélyesebb indulója volt, a hőn áhított olimpiai bajnoki címet nem sikerült megszereznie. Egyedül az ötkarikás aranyérem hiányzott éremkollekciójából.

1979-ben az év sportolójának választották és még ebben az évben megkapta az UNESCO fair play díját. Részt vett a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkájában. 1998-ban kézlenyomata felkerült a Csillagok Falára. 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, 2010-ben MOB-díjjal, 2013-ban Pro Urbe Erzsébetváros díjjal, 2017-ben Prima Díjjal tüntették ki.

1987-ben megnyitotta Budapest első „alternatív” kocsmáját, amelyben szakács tudását is hasznosította. A kocsmát eredetileg Szent Jupátról, a kenusok „védőszentjéről” nevezte el, de később már csak Wichmann-kocsma volt a neve.

2017-ben diagnosztizáltak nála daganatos betegséget. 38 kemoterápiás kezelés után 2019. december 27-én került végleg kórházba, ahonnan már csak nyilvános szereplések miatt jöhetett ki. Ilyen volt a róla szóló Magyar lapát c. film bemutatója, majd a januári sportgála, ahol a Magyar Olimpiai Bizottság és az MSÚSZ életműdíjat adományozott a kilencszeres világbajnok kenusnak, akit felállva, vastapssal fogadott a publikum.

Wichmann Tamás 2009-ben egyesületünk vendégeként Körmenden járt, ahol emlékezetes élménybeszámolót tartott. Olimpiai baráti körünk mély megrendüléssel búcsúzik a kenus legendától, aki nem csak sportolóként, hanem emberként is igazi példakép marad.

Isten veled, nyugodj békében Tamás!

 

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré