Ugrás a tartalomra
tothjozsef

Elhunyt Tóth II József, az Aranycsapat utolsó élő labdarúgója

Májusban még jó hangulatban köszöntöttük csepeli otthonában 88. születésnapján az Aranycsapat merseváti születésű jobbszélsőjét, az 1954.  évi világbajnokságon szerepelt ezüstérmes válogatottunk utolsó élő játékosát, Tóth II Józsefet. Két nappal később váratlanul kórházba került, azóta is ott ápolták. Sajnos ma szomorú hírt kaptunk Józsi bácsi családjától. Életének 89. évében, 2017. október 9-én, délelőtt 11 órakor a legendás labdarúgó szíve megszűnt dobogni. Halála fájdalmas veszteség a magyar labdarúgásnak, nekünk Vas megyeieknek különösképpen, hiszen egy kis vasi faluból, Mersevátról indulva vezetett az útja minden idők legnagyszerűbb válogatottjába, a „mágikus magyarokként” emlegetett, fantasztikus klasszisokat felvonultató Aranycsapatba. Tóth II József  pályára lépett és gólt is szerzett az Anglia elleni 7:1-es mérkőzésen, majd elsőszámú jobbszélsője volt a magyar válogatottnak a svájci világbajnokságon, ahol csak súlyos sérülése miatt nem lépett pályára a vb-döntőben. 
Egész pályafutása alatt a Csepel labdarúgója volt. 1948 és 1961 között 296 NB I-es bajnoki mérkőzésen lépett pályára és 78 gólt szerzett. A magyar válogatottban 1953 és 1957 között 12 alkalommal szerepelt és ötször volt eredményes. Az 1958–1959-es idényben tagja volt a Csepel bajnokcsapatának, majd 1961-ben fejezte be aktív pályafutását. Munkahelyéhez is élete végéig hű maradt, inas kora óta a csepeli gyárban dolgozott, ahonnan 1989-ben vonult nyugdíjba.
Először Csepel, majd a főváros díszpolgárává avatták. 2015-ben könyv jelent meg róla, majd nagy örömére szülőfalujában a sportpálya felvette a nevét. 
Olimpiai baráti körünk nevében nem csak a nagyszerű labdarúgótól búcsúzunk, hanem egy kiváló embertől is, akivel igaz baráti kapcsolatot ápoltunk. Józsi bácsi bár élete nagy részét Csepelen élte le, de mindig büszke volt Vas megyei származására, mindig szívesen emlékezett az itt töltött éveire. 
Kedves Józsi bácsi!
Köszönjük az elmúlt évek barátságát, a sok-sok felejthetetlen élményt, melyekkel találkozásaink alkalmával megajándékoztál bennünk. Emlékedet tisztelettel és szeretettel megőrizzük.
Isten veled, nyugodjál békében!

Tóth II Józsefre Gál László írásával és egy képgalériával emlékezünk. A cikk a Magyar Olimpiai Akadémia 2016. évi évkönyvében jelent meg. 

Az írás itt olvasható, a képek itt tekinthetők meg.

 

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré