Ugrás a tartalomra
ajka_01
ajka_02

Bakony-túra megemlékezésekkel

A Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület – Horváth Vilmos szervezésében – fakultatív kiránduláson vett részt  Ajkán és környékén. A járványügyi előírások szigorú betartásával, családonként külön személygépkocsival vágott neki 16 fős csapatunk az útnak. Az időjárás is kegyeibe fogadta a túrázókat, igazi tavaszias idő volt egész nap.

A Kab-hegyi Kinizsi Pál–kilátóból megcsodálhattuk a Bakony és a Balaton-felvidék csodás panorámáját, majd Úrkúton a Csárda-hegyi őskarsztot tekintettük meg. Az ajkai ebéd után csatlakozott csapatunkhoz az egyesület ajkai szimpatizánsa, Burján Anna és édesanyja. Magyarpolányban megtekintettük a késői barokk stílusban épült 5 stációs kálváriát, majd Gannán az Esterházy Mauzóleumot. A nap Döbröntén, a Szarvaskő vár megmászásával zárult.

A Bakony-túra megemlékezésekkel indult és azzal is ért véget. Ajkára menet Vasváron két koszorúzással egybekötött megemlékezést is tartott baráti körünk az általa korábban állított emléktábláknál. Előbb az egészségház előtt az első vasi olimpikonra, az 1924-es párizsi olimpián gerelyhajításban induló dr. Csejthey Lajosra, majd a sportpályánál az Aranycsapat vasvári születésű legendás fedezetére, Kotász Antalra emlékezett beszédében Gál László, egyesületünk elnöke. A nap végén szintén egy Aranycsapat-tag, az angolok elleni 7:1 alkalmával gólt is szerző, Tóth II József előtt tisztelgett egyesületünk. A csepeli jobbszélső szülőfalujában, Merseváton állított emléktáblája előtt ismét Gál László emlékezett, majd Mittli Ödön és Tóth Győző megkoszorúzták az emléktáblát.

A járványügyi korlátozások miatt 2021-ben ez volt első „megmozdulása” olimpiai egyesületünknek. A kötetlen és jól sikerült Bakony-túra során sem feledkeztünk meg Vas megye egykori nagyszerű sportolóiról, akikről méltó módon megemlékeztünk.

 

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré