Ugrás a tartalomra
nagy_marianna

90 éve született Nagy Marianna műkorcsolyázó

Január 13-án lett volna 90 éves Nagy Marianna kétszeres olimpiai bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok és kétszeres főiskolai világbajnok műkorcsolyázó. A Nagy-testvérpár hölgytagja 1929. január 13-án született Szombathelyen. A páros első edzője Dillinger Rudi bácsi volt, aki felkészítette őket életük első versenyére, amit meg is nyertek. A háború után a család a fővárosba költözött, ahol lényegesen javultak az edzési lehetőségeik.

Marianna és László olimpián először 1948-ban St. Moritz-ban vettek részt és hetedik helyezést értek el. Első világversenyüket – éppen Marianna 21. születésnapján – az 1950-es oslói Európa-bajnokságon nyerték. Az oslói olimpián (1952) már sikerült dobogós helyen végezniük, bronzérem került a nyakukba. 1955-ben különlegesen örömteli volt számukra a második Európai-bajnoki aranyérmük megnyerése, hiszen Budapesten került megrendezésre a kontinensviadal. 1956-ban a festői szépségű Cortina d’Ampezzo-ban rendezték az olimpiát. Hazánkat egyedüliként a Nagy Marianna – Nagy László páros képviselte. Szállást nem foglaltak számukra, egy lesérült csehszlovák síelő padlásszobáját kapták meg végül. A jégen nagy sikerük volt, azonban a műkorcsolya pontozásos sportág és így újra „csak” bronzérmet nyertek. Szomorú, hogy nem is egy alkalommal külföldi versenyen magyar pontozó sorolta őket rosszabb helyezésre! De ők mégis azt mondták, hogy átlagban a sors igazságot szolgáltatott, így elégedettek lehetnek pályafutásukkal, az elért eredményeikkel.

Az 50-es évek végén a Szovjetunióban oktatták a műkorcsolyát, tulajdonképpen ők rakták le a szovjet páros műkorcsolyázás alapjait. 1958-ban hagyták abba az aktív versenyzést. Marianna 1964-ig a Magyar Jégrevű első szólótáncosa volt. Két filmben is szerepet kapott (Téli rege, Napfény a jégen). Marianna és László edzőként is tevékenykedtek. Marianna legtehetségesebb versenyzőjének Vajda László számított.

Nagy Marianna életéről és sikereiről Jégkirálynő címmel Boros Ferenc és Horváth Zoltán szombathelyi alkotópáros készített filmet.

A Nagy testvérpár képgalériája honlapunkon itt megtekinthető.

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré