Ugrás a tartalomra
kotasz_ocsi

90 éve született Kotász Antal, az Aranycsapat vasi születésű tagja

Ma lenne 90 éves Kotász Antal, 37-szeres válogatott labdarúgó, az Aranycsapat tagja. 1929. szeptember 1-én Vasváron látta meg a napvilágot, majd  családja néhány év múlva Kőbányára költözött. A Vasasban vált NB I-es labdarúgóvá, ahol csapattársa volt a szintén Vas megyei születésű Lóránt Gyula is. Szegedi kitérőt követően – az elveszített berni vb-döntő után – a Sztálin Vasmű Építők együtteséből lett válogatott, elsőként a sztálinvárosi (később dunaújvárosi) labdarúgók közül. Részt vett az 1958. évi svédországi világbajnokságon, ahol két mérkőzésen lépett pályára. Pályafutásának legnagyobb sikereit a Bp. Honvéddal érte el, amelyben 1955-ben bajnokságot, 1959-ben pedig Közép-európai Kupát nyert. Bozsik Józseffel remek fedezetpárt alkotott.

A technikailag és taktikailag kitűnően képzett, gyors és sokoldalú játékos balhátvédként, de csatárként is bevethető volt. Kiváló szerelő és cselező készsége kora legjobbjai közé emelte. Briliáns megmozdulásai és trükkjei mellett néha könnyelmű megoldásokra is vállalkozott, egy leheletfinom csel az ötösön belül gyakran szerepelt a repertoárjában. A későbbi aranylabdás labdarúgó, Albert Flórián is példaképének tekintette. Bohém egyénisége különleges színt jelentett a magyar labdarúgásban. Hirtelen szakadt el  futballtól, nyugdíjazásáig civil foglalkozásában dolgozott. 2003. július 5-én, Visegrádon hunyt el.

Várhatóan még szeptember hónapban egyesületünk a Magyar Labdarúgó Szövetséggel és Vasvár Város Önkormányzatával karöltve, szülővárosában emléktábla állítással tiszteleg Kotász Antal pályafutása előtt

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré