Ugrás a tartalomra
novak_dezso

80 éves lenne Novák Dezső olimpiai bajnok labdarúgó

Novák Dezső,  az olimpiák történetének legeredményesebb férfi labdarúgója 80 évvel ezelőtt, 1939. február 3-án született Jákon. A szomszédos Egyházasrádócon kezdett el futballozni, innen vezetett az útja a Szombathelyi Postásba, majd a Haladásba, ahonnan hamarosan a válogatottba is meghívót kapott. A római olimpián a vasi zöld-fehéreket képviselve bronzérmet szerzett. 1961-ben lett a Ferencváros labdarúgója. Az Üllői úton hamar a közönség egyik kedvencévé vált, elsősorban kitűnő rúgótechnikája és csupaszív játéka miatt. Novák Dezső kitűnő helyezkedése mellett szabadrúgásairól és 11-es rúgásairól volt híres. 333 bajnoki mérkőzésen 69 gólt szerzett. Kilencszer volt tagja az A-válogatottnak, a Ferencvárossal négyszeres magyar bajnok, és Vásárvárosok Kupája győztes. Kétszeres olimpiai bajnok (Tokió 1964, Mexikóváros 1968) és egyszeres bronzérmes (1960. Róma), tagja volt az 1964-es Eb-bronzérmes válogatottnak is. 1968-ban Albert Flórián, Farkas János és Szűcs Lajos társaságában játszott a világválogatott színeiben Brazília ellen.

Novák Dezső labdarúgó-pályafutása után edzőként is sikeres volt: háromszor nyert bajnokságot a Ferencvárossal (1981, 1995, 1996), irányításával 1995-ben az FTC bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. 2004-ben Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést kapta a köztársasági elnöktől.

Novák Dezső 2014. február 26-án,  három héttel 75. születésnapja után hunyt el. A Szent István-bazilikában helyezték örök nyugalomra. Még ez év szeptemberében szülőfalujában, Jákon felavatták emléktábláját, egyúttal a sport- és szabadidőközpont felvette Novák Dezső nevét.

A játékosként és edzőként is sikeres sportember többször volt egyesületünk vendége. 1997 áprilisában három vasi olimpiai bajnok társával, Hegedűs Csabával, Tatai Tiborral és Szarka Zoltánnal is megosztotta olimpiai élményeit, elhozta ötkarikás medáljait is magával. De nem csak emlékezetes élménybeszámolón találkoztunk vele, hanem egy öregfiúk tornán testközelből is megcsodálhattuk kivételes játékintelligenciáját, kitűnő rugótechnikáját. 1999-ben, a Halmay-Hermán Kupán több Fradi sztár (pl. Kű Lajos, Máté János, az egykori Haladás edző Vincze Géza) társaságában ő is pályára lépett. Örök élményt jelentett ellenük futballozni.

Novák Dezső képgalériája itt megtekinthető.

Novák Dezső Vasi olimpikonok c. könyvben megjelent életrajza itt olvasható.

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré