Ugrás a tartalomra
címlap_hegedus

70 éves a 100. olimpiai aranyérmes Hegedüs Csaba

Gombostűt sem lehetett volna leejteni a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület szeptember 6-iki rendezvényén. A Malom utcai Olimpia Teremben a 100. magyar olimpiai aranyérem tulajdonosa, a 70. születésnapját e napon ünneplő dr. Hegedüs Csaba volt a vendég. Kezdésként dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntötte az ünnepeltet. Beszédében kiemelte, hogy dr. Hegedüs Csaba a szombathelyiek és a Vas megyeiek számára igazi ikon, akire érdemes felnézni, mert egész pályafutása példaértékű.

Az 1948-ban Sárváron született olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportember – aki szülővárosa mellett Szombathely és Budapest díszpolgár is – Horváth Vilmos egyesületi elnök kérdései nyomán mesélt pályafutásáról, ars poetica-járól. A jó hangulatú esten Hegedűs Csaba soha nem hallott kulisszatitkokat, érdekes sztorikat osztott meg a sportbarátokkal. Mesélt nagy meccsekről, jogi egyetemi felvételijéről, nemes ellenfeleiről, szövetségi kapitányként és szövetségi elnökként elért óriási sikereiről.

A közönség soraiban a „halmaysokon” kívül a nagy birkózó bajnok gyermekkori barátai, egykori versenyzőtársai is ott ültek. A korát meghazudtolóan fiatalos Hegedüs Csaba nagy átéléssel és néha meghatódva emlékezett sárvári és szombathelyi gyermek- és ifjúkorára. Rá valóban igaz, hogy nem felejtette el, hogy honnan indult.

A születésnapi est az ünnepelt megajándékozásával, a születésnapi torta átadásával, s ahogyan ilyenkor illik, pezsgős koccintással zárult.

Kerényi János és Cseh Gábor rendezvényen készült képei itt megtekinthetők.