Ugrás a tartalomra
címlap_hegedus

70 éves a 100. olimpiai aranyérmes Hegedüs Csaba

Gombostűt sem lehetett volna leejteni a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület szeptember 6-iki rendezvényén. A Malom utcai Olimpia Teremben a 100. magyar olimpiai aranyérem tulajdonosa, a 70. születésnapját e napon ünneplő dr. Hegedüs Csaba volt a vendég. Kezdésként dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntötte az ünnepeltet. Beszédében kiemelte, hogy dr. Hegedüs Csaba a szombathelyiek és a Vas megyeiek számára igazi ikon, akire érdemes felnézni, mert egész pályafutása példaértékű.

Az 1948-ban Sárváron született olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportember – aki szülővárosa mellett Szombathely és Budapest díszpolgár is – Horváth Vilmos egyesületi elnök kérdései nyomán mesélt pályafutásáról, ars poetica-járól. A jó hangulatú esten Hegedűs Csaba soha nem hallott kulisszatitkokat, érdekes sztorikat osztott meg a sportbarátokkal. Mesélt nagy meccsekről, jogi egyetemi felvételijéről, nemes ellenfeleiről, szövetségi kapitányként és szövetségi elnökként elért óriási sikereiről.

A közönség soraiban a „halmaysokon” kívül a nagy birkózó bajnok gyermekkori barátai, egykori versenyzőtársai is ott ültek. A korát meghazudtolóan fiatalos Hegedüs Csaba nagy átéléssel és néha meghatódva emlékezett sárvári és szombathelyi gyermek- és ifjúkorára. Rá valóban igaz, hogy nem felejtette el, hogy honnan indult.

A születésnapi est az ünnepelt megajándékozásával, a születésnapi torta átadásával, s ahogyan ilyenkor illik, pezsgős koccintással zárult.

Kerényi János és Cseh Gábor rendezvényen készült képei itt megtekinthetők.

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré