Ugrás a tartalomra
halmay_ismertető

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület, amely alapításának 25 éves évfordulóját ünnepelte. Az 1996-os Irány Atlanta! országos olimpiatörténeti vetélkedőn győztes trió köré csoportosult sportbarátok által létrehozott civil szervezet nevében Gál László jelenlegi, és Horváth Vilmos volt elnök is köszöntötte az ünneplők népes táborát. Mindketten kihangsúlyozták, hogy szerteágazó tevékenységük, így pl. élménybeszámolók, vetélkedők, kiállítások és sportesemények szervezése, könyvkiadás, emléktáblák állítása, előadások tartása mellett az elmúlt negyedszázad legnagyobb eredménye, hogy az olimpiai eszme bűvöletében élő tagok nemcsak egy civil szerveződés tagjai, hanem igazi baráti társaságot is alkotnak.

A meghívott szervezetek képviseletében Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, Szuhai Viktor, Szombathely MJV tanácsnoka, valamint dr. Puskás Tivadar, Szombathely MJV korábbi polgármestere méltatta hagyományőrző egyesületünk eddigi tevékenységét.

Halmay Zoltán szülőfalujából, a szlovákiai Magasfaluból Dušan Dvoran, a település regnáló és Ivan Klas volt polgármestere is megtisztelte a jubileumi rendezvényt. Dušan Dvoran polgármester egyesületünk 9 tagjának adott át emlékplakettet.

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Akadémia nevében Győr Béla MOA főtitkár mondott ünnepi beszédet. Kiemelte, hogy a Magyar Olimpiai Akadémia az olimpiai eszme továbbvitele érdekében jött létre és ebben kiváló segítői és harcostársai a szombathelyi hagyományőrző egyesület tagjai.

Az olimpia körök részéről Gazdag József, a Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör Egyesület és Szőllősi János, a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör elnökei tisztelték meg személyesen rendezvényünket. A baráti körök vezetői mellett a sportolók sem hiányoztak. Márkus Erzsébet és Farkas Ágnes olimpia ezüstérmesek, Halmosi Zoltán és felesége Séfer Rozália válogatott labdarúgó és atléta, Németh László atléta edző és Sebestyén Péter a Haladás öregfiúk elnöke is együtt ünnepelt a „halmaysokkal”. Ugyancsak jelen volt Szarka Zoltán olimpiai bajnok özvegye és fia, valamint Kajdi János olimpiai ezüstérmes ökölvívó László testvére is.

Az est kezdetén Balogh József Elmélkedés a tóparton című versét Balogh Zoltán, a költő fia szavalta el, majd Gál László elnök az eddig elhunyt 22 egyesületi tagról egyesével mindenkiről megemlékezett. Mittli Ödön alelnök öt, még aktív alapító tagnak nyújtott át emlékplakettet. Benyák Albert, Gál László, Horváth Vilmos, Szakály Ferenc és Szakasics Zoltán a helyszínen vette át, míg Gécsek Tibor és Németh Zsolt később fogja megkapni az emlékérmet.

Ezt követően az egyesület két díjának átadására került sor. A Rajczy Imre-díjat olyan nem egyesületi tag kaphatja, aki az adott évben  legtöbbet tett az egyesületért. 2021-ben Schmittné Makray Katalin érdemelte ki ezt az elismerést. Katalin 2000 óta van kapcsolatban egyesületünkkel és azóta valamilyen módon folyamatosan segíti civil szervezetünk működését. (Ő személyesen nem tudott jelen lenni, mert éppen ebben az időben a Polgári Magyarországért Díjat vette át.) A Csejthey Lajos-díjat az adott évben a legaktívabb tag kaphatja, aki a legtöbbet tette az egyesületért. 2021-ben Császár Zoltán, aki már négy éve helyt ad az ötlete nyomán elindított Halmay Családi Napok rendezvényeinek  és korábbi elnökünk Horváth Vilmos részesült ebben a kitüntetésben. Vilmos esetében az elmúlt 25 évben végzett tevékenységét is próbálta az elnökség a díjon keresztül elismerni.

A jubileumi est talán legérdekesebb része volt a 25 éve az olimpizmus szolgálatában c. film megtekintése. A film alkotói, Cseh Géza és Gál László az elmúlt negyedszázad legérdekesebb pillanatait gyűjtötték össze egy csokorba. Az egyesület egykori elnökségi tagja, Balogh József költő-tanár éppen 10 éve hunyt el. Ebből az alkalomból hagyományőrző egyesületünk megjelentetett a költő „sportos” verseiből egy emlékfüzetet, Sport és líra címmel.

A jó hangulatú ünnepség hivatalos része elnöki zárszóval és a Halmay induló eléneklésével ért véget. Ezt követően állófogadásra hívta az egyesület elnöksége az ünneplőket, majd a legkitartóbbak – mint eddig már oly sokszor – megcsodálhatták Marton János tagtársunk kiváló tangóharmonika játékát.

A jubileumi ünnepség meghívója itt megtekinthető.

Szakály Ferenc, Kerényi János és Woki Zoltán ünnepségen készült képei itt megtekinthetők.

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré