Ugrás a tartalomra
keleti
fehervar

100 éves Keleti Ágnes, ötszörös olimpiai bajnok tornásznő

Ma ünnepli 100. születésnapját Keleti Ágnes, a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka. Az ötszörös olimpiai bajnok tornásznő, a Nemzet Sportolója egyúttal Magyarország legtöbb olimpiai éremmel – összesen 10 –  rendelkező női sportolója, minden idők legeredményesebb magyar tornásznője. Még hosszasan lehetne sorolni titulusait. Tarics Sándor vízilabdázó elhunytát követően ő a legidősebb élő magyar olimpiai bajnok, a finn Lydia Wideman sífutó 2019. április 13-án bekövetkezett halála óta pedig a legidősebb élő olimpiai bajnok is.

Keleti Ágnes 1921. január 9-én született Budapesten,  Klein Ágnes néven anyakönyvezték. A fővárosban végezte iskoláit, evangélikus gimnáziumban érettségizett, a Testnevelési Főiskolától az elmúlt évben kapta meg 65 év után járó vasdiplomáját. Fiatalon zenét tanult, csellózott.

18 évesen mutatkozott be a magyar válogatottban. 1940-ben nyerte első magyar bajnoki érmét. A háborút Szalkszentmártonban, hamis papírokkal vészelte át. 1946-ban Balkán-játékokat nyert. Az 1948. évi nyári olimpiai játékokon a válogatott csapat tagja volt, de egy szalagszakadás miatt nem vehetett részt a versenyen. 1949-ben négy aranyérmet nyert a főiskolai világbajnokságon. Az 1952-es olimpián a talaj bajnoka volt, ezenkívül egy ezüst- és két bronzérmet nyert. 1954-ben felemás korláton világbajnokságot nyert.

1956-ban három szeren (talaj, gerenda, felemás korlát) és a kéziszercsapatban nyert olimpiát. Közvetlenül az '56-os olimpia után Ausztráliában, majd 1957-ben Izraelben telepedett le, ahol főiskolai tanár és edző volt. Izraelben a nemzeti tornasport fejlődéséhez jelentősen hozzájárult a tornászképzésben és tornatanárképzésben. 1957-től 1980-ig az izraeli Testnevelési Főiskola tanára volt. 1990 óta egyre több időt tölt szülőhazájában, lényegében már Magyarországon él. 2002-ben került be az International Gymnastics Hall of Fame-be. Első férje Sárkány István olimpiai bajnok tornász volt, akivel 1944 és 1950 között voltak házasok. Második férje Bíró Róbert újságíró. Két fia született: Dániel és Rafael.

2018 júniusában a Székesfehérváron megrendezett olimpiai vándorgyűlésen egyesületünk tagjai személyesen is találkozhattak Ági nénivel, aki akkor már a legidősebb élő magyar olimpiai bajnok volt. A esemény érdekességét az adta, hogy a vándorgyűlésen jelen volt a legfiatalabb magyar olimpiai bajnok, a 20 éves Liu Shaoang rövidpályás gyorskorcsolyázó is.

Novemberben könyv jelent meg életéről Keleti 100 „Mert szeretek élni” címmel.

A nemzetközi olimpiai család rangidőse kiváló egészségnek örvend, hetente több alaklommal tornázik, ha megkérik még a spárgát is bemutatja.

Isten éltesse még sokáig jó egészségben, Ági néni!

Keleti Ágnes képgalériája itt megtekinthető.

Fotók: archív, Blaha Judit, Róth Tamás, Mittli Ödön

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré