Ugrás a tartalomra

A Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület 2016. évi programjainak csúcspontját, az évzárónak is beillő huszadik születésnapi ünnepség jelentette. Az alakulástól napra pontosan, december 16-án ünnepelt a „Halmay család”. A mintegy száz olimpiabarátot a szombathelyi Palace Clubban Horváth Vilmos, egyesületünk elnöke köszöntötte. Természetesen tagtársaink közül aki tehette jelen volt, sőt legtöbben családostul. Szlovákiából, Halmay Zoltán szülőfalujából Dušan Dvoran jelenlegi és Ivan Klas korábbi polgármester is megtisztelte a rendezvényt. A Magyar Olimpiai Akadémiát dr. Jakabházyné Mező Mária főtitkárasszony képviselte, de eljöttek a többi olimpiai baráti körök vezetői is, Szombathely város két korábbi alpolgármestere, Feiszt György és dr. Prugberger Emil, valamint nem utolsósorban a Vas megyei olimpikonok közül Márkus Erzsébet, Antalovits Ferenc, Németh Zsolt és a már vasivá avanzsált Farkas Ágnes. De itt volt Halmosi Zoltán válogatott labdarúgó és felesége, Séfer Rozália válogatott atléta is. Tulajdonképpen mindenkit név szerint is köszönthetett volna Horváth Vilmos elnök, mert valamely módon közel állnak egyesületünkhöz.
A 33 alapító tagból húsz év múltán még tizenketten ma is tagjai az egyesületünknek, őket külön, erre az alkalomra készített oklevéllel is köszöntöttük. Megérdemlik, hogy név szerint is felsoroljam őket: Benyák Albert, Benyák András, Gál László, Gécsek Tibor, Horváth Vilmos, Jenkei Ede, Németh Zsolt, Pongrácz Tamás, Rehus-Uzor György, Rozmán Tímea, Szakasics Zoltán és Szakály Ferenc.
Balogh József Elmélkedés a tóparton című versét, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, a Halmay verset, a költő fia, Balogh Zoltán szavalta el. Ezt követően Gál László egyesületi alelnök emlékezett meg a szintén tizenkét elhunyt „halmays” tagról. Kárándy József, egyesületünk egykori titkára távozott el elsőként baráti körünkből, utoljára pedig 2016 áprilisában Szarka Zoltán, olimpiai bajnok labdarúgó, aki húsz évig elnökségi tagunk is volt. A köztes időszakban Füzessy József, Németh Pál, Dombóvári Sándor, Polgár Béla, Szarka Károly, Balogh József, dr. Vargyas Csaba, Bognár István, Kelemen Tibor és Lóránt Imre tagtársainktól, barátainktól vettünk végső búcsút.
Több meghívott, aki személyesen nem tudott jelen lenni a születésnapi ünnepségen, üzenetet küldött, melyeket Horváth Vilmos olvasott fel. Kifejezte jókívánságait olimpiai körünknek Volker Kluge berlini olimpiatörténész, Csíki András Hargita megyei sportigazgató, Magyar Zoltán, kétszeres olimpia bajnok tornász, a Nemzet Sportolója és dr. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere.
Az elmúlt húsz évről Gál László és Cseh Géza készített képösszeállítást 20 év 20 percben címmel, mely nagy sikert aratott a jelenlévők körében. Nyitórendezvényünkön a világ akkori legidősebb olimpiai bajnoka, a szlovén olimpiai bajnok tornász, Leon Štukelj volt a vendég. Őt számtalan világnagyság követte, akik a filmkockák segítségével szintén velünk ünnepeltek.
A születésnapi ünnepségen adtuk át első ízben a Csejthey- és Rajczy-díjakat is. Először a Csejthey Lajos-díjat adta át Horváth Vilmos elnök egyesületünk rangidős tagjának, a 92 éves Jenkei Edének. Ezt a díjat az a tagtársunk kapja, aki az adott évben (jelen esetben az elmúlt húsz évben) legtöbbet tette az egyesületért. Kőszeg sportjának mindenese (labdarúgó, edző, sportkrónikás) meghatottan vette át a számára váratlanul odaítélt díjat. A Rajczy-díj átadása előtt Gál László ismertette Rajczy Imre Németországban élő fiának, Americo Rajczynak üzenetét, aki nem tudott személyesen jelen lenni az ünnepségen, helyette unokaöccse, Rasztovich Péter adta át első alkalommal a Rajczy Imre-díjat. Ezt a díjat olyan nem egyesületi tag kapja, aki „külsősként” az adott évben (jelen esetben az elmúlt húsz évben) legtöbbet tette az egyesületért. Ezúttal rendhagyó módon két személynek adta át a díjat Rasztovich Péter, dr. Jakabházyné Mező Máriának, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkárának és Dušan Dvorannak, Halmay Zoltán szülőhelye, Magasfalu (Vysoká pri Morave) polgármesterének. Főtitkárasszony a kezdetektől, azaz húsz éve segíti, támogatja tevékenységünket, többször személyesen részt vett rendezvényeinken, Dušan Dvoran polgármestersége idején pedig tovább fejlődtek és bővültek kapcsolataink névadónk szülőfalujával.
A vendég szervezetek vezetői is köszöntötték egyesületünket. Bódayné Blaha Judit az MTK sportegyesület, Dušan Dvoran Magasfalu önkormányzata, dr. Hencsei Pál a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör, Kis János a Dr. Mező Ferenc Olimpiai Kör és Miklós László a Várpalotai Olimpia Barátok Körének nevében méltatta két évtizedes tevékenységünket, valamint közös rendezvényeinkről is beszámoltak. A jubileumi ünnepségen egyesületi tagjainkat is megajándékoztuk, majd a Halmay indulóval zárult az ünnepség. Az esten a 26 éves Tarisznyások Együttes működött közre, akik – sikerrel  – igyekeztek a jó hangulatról gondoskodni. A résztvevők az állófogadáson és azt követően is még hosszasan beszélgettek és emlékeztek.

Esemény kategória

Videó archívum

20 év 20 percben

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré