Ugrás a tartalomra

Március 6-án immáron 49. alkalommal rendezte meg a Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület (jogelődje az Európai Sport Hagyományőrzők Egyesület tevékenységének szerves folytatásaként) nemzetközi sporttörténeti konferenciáját Szombathelyen, ezúttal is közösen a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesülettel. 

A konferenciának méltó otthont adó ŐrvidékHáz nevében az intézmény vezetője, Farkas Csaba köszöntötte a megjelenteket, majd hagyományosan magas színvonalú előadásokat hallgathatott meg a szépszámú érdeklődő. Mecsériné Doktor Rozália szakszerű moderátori ténykedése mellett elsőként Horváth Vilmos, a Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület elnöke idézte fel Manno Miltiades életútját. Az utolsó reneszánsz sportember címet viselő előadás számos új vagy kevésbé ismert eseményt és tényt tárt fel a művészeti versenyeken 1932-ben szobrászatban olimpia ezüstérmet nyert all-round sportemberről és művészről.

Csíki Andás, Hargita megye nyugalmazott sportigazgatója Csíkszerda gazdag sportéletét mutatta be, végigjárva az összes csíki városban űzött sportágat. Kiderült, hogy a jégkorongon kívül is van élénk sportélet Csíkszeredában. Gál László, olimpiai baráti körünk újdonsült elnöke az egyetlen – általa megtalált – Őrvidéken született Vas megyei olimpikon pályafutását elevenítette fel. Bérczes (Bendekovits) András az 1936-os berlini olimpián a magyar labdarúgó válogatott tagjaként vett részt. Az előadásból megtudhattuk, hogy a főként horvátok lakta Oláhciklényben 1909-ben született sportember, az akkor másodosztályú PVSK-ból került az ötkarikás csapatba. Holler Péter és felesége Mecséri Annamária érdekes témát választottak. A legaranyosabb házaspárok címmel felkutatták azokat a házaspárokat, akiknél mindkét fél olimpiai bajnoki címmel büszkélkedhet. Ilyen volt az első női olimpiai bajnok, Helen de Pourtalés és férje Hermann, de ugyanígy a közelmúltból Jurij Szedih, akinek mindlét felesége, Ljudmilla Kondratyeva és Natalia Liszovszkaja.

Az est a Malom Söröző Olimpiai termében kötetlen beszélgetéssel és hangulatos vacsorával zárult.

Esemény kategória

Videó archívum

20 év 20 percben

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré