Ugrás a tartalomra

Augusztus 12-én lett volna 80 éves Szarka Zoltán, a Haladás VSE olimpiai bajnok kapuvédője. Ebből az alkalomból a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület – a Nagy Béla Program támogatásával – emléktáblát állított az egykori kiváló labdarúgó tiszteletére, aki egyesületünk alapító tagja volt és haláláig az elnökségében is tevékenykedett.

Az emléktábla avatását megelőzően a Szarka család tagjai, olimpiai baráti körünk képviselői és Szarka Zoltánhoz közel álló játékostársak, barátok kilátogattak az olimpiai bajnok labdarúgó herényi temetőben lévő sírjához. Gál László rövid köszöntő szavait követően Horváth Vilmos, egyesületünk alapító elnöke emlékezett a kiváló sportolóra. Kiemelte, hogy Szarka Zoltán egész életével – a labdarúgópályán és azon kívül is – példát mutatott szerénységből, hűségből és alázatból. Tisztelet és megbecsülés vette körül, számára a család volt a legfontosabb, felesége, Erzsébet asszony, gyermekei Tünde és Zoli, az unokák, akikről szűkebb baráti körben sokszor mesélt. Olyan ember volt, akinek nem voltak ellenségei, mert mindenkivel megtalálta a közös hangot. Az emlékező gondolatok után a családtagok, valamint a barátok koszorút és virágokat helyeztek el, majd gyertyát gyújtottak Szarka Zoltán sírján.

1

Szépszámú tisztelője jelenlétében került sor a Haladás Sportkomplexum Rohonci úti bejáratánál az olimpiai bajnok sportoló emléktáblájának avatására. Az olimpiai himnuszt követően dr. Holler Péter, a rendezvény moderátora üdvözölte az egybegyűlteket, a kiemelt vendégeket név szerint is.

2

Gál László, egyesületünk elnöke köszöntő beszédében méltatta Szarka Zoltán életútját. Felidézte pályafutásának legnagyszerűbb eredményeit, kiemelve, hogy mindez ideig ő a több, mint száz éves zöld-fehér egyesület egyetlen olimpiai bajnoka. Pályafutásának megkoronázását a mexikói ötkarikás játékokon szerzett olimpiai bajnoki cím jelentette. A hagyományőrző egyesület életében is tisztelte és megbecsülte prominens tagját és ezt teszi halála után is. „Szarka Zoltán a sportpályán szerzett olimpiai bajnoki címet, de ő az életben is olimpia bajnok volt” – zárta beszédét elnökünk.

3

Ezt követően Devecsery László, József Attila-díjas író, költő 2011-ben elhunyt barátja, egyesületünk egykori költő-tanár tagja, Balogh József Mondd, hova lettek című versét mondta el.

Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője, aki szombathelyi születésűként különösképpen figyelemmel kíséri szülővárosa eseményeit, beszédében azt emelte ki, hogy a legendás hálóőrt nem csak Vas megyében, de az egész országban szerették és elismerték tudását. Ki tudja hány pontot vagy pontokat köszönhetett a csapat a nagyszerű sportembernek? – tette fel a kérdést a szövetség szóvivője. Szarka Zoltán pályafutása a fiatalok számára is követendő példa lehet, aki sportszerű életvitelének köszönhetően még 50 év felett is beállt a lécek közé.

Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Sportújságírók Szövetségének képviselője Szarka Zoltán szerénységét hangsúlyozta ki, aki szorgalmának és megbízhatóságának köszönhetően igazi példakép lehet a következő generációk számára. Megtisztelő volt számára, hogy a bajnok 75. születésnapján ő emlékezhetett meg róla, a gyönyörű síremlékénél. Elismerését fejezte ki a szombathelyi olimpiai kör több évtizedes hagyományőrző tevékenységéért, akik már tizenharmadik emléktáblájukat állították.

4

Az ünnepei beszédek sorát Király Gábor, Szarka Zoltán egykori tanítványa, 108-szoros válogatott labdarúgó zárta. Személyes élményeit idézte fel nevelőedzőjével kapcsolatban, a meghatódottságtól néha el-elcsukló hangon. Kiemelte, hogy Zoli bácsi nemcsak edző volt, hanem nevelő is, aki a ma az utánpótlásban dolgozó kapusoknak elindította szakmai pályafutását, akitől rengeteget tanultak. Bár az élet hosszú ideig messze sodorta Szombathelytől, azonban egykori edzőjével akkor sem szakadt meg a kapcsolata. Kikérte véleményét, amelyet ő őszintén el is mondott, nem volt érdeke, hogy udvariaskodjon vele és csak a pozitív dolgokat mondja el. „A legendák mindig velünk lesznek és kötelességünk emlékük ápolása” – zárta gondolait az olimpiai bajnok hálóőr leghíresebb tanítványa.

5

Az ünnepi beszédeket követően Szarka Zoltán felesége, Tünde lánya és Zoltán fia, a kapus szakmát továbbvivő unokája, Lévay Gergely, valamint Gál László, a Halmay Egyesület elnöke közösen leplezték le a legendás kapus emléktábláját. Az emléktábla kivitelezése Szakács László celldömölki kőfaragó munkáját dicséri.

6

Az avatási ünnepség végén koszorút helyeztek el az emléktáblánál a rendező Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület mellett dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, dr. Horváth Attila, Szombathely MJV alpolgármestere, Szabó József, Répcelak város polgármestere, valamint a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Haladás VSE, a Haladás Kft., a Haladás Sportkomplexum és a Haladás Öregfiúk Klubja képviselői. A Szarka család gyertyagyújtással tisztelgett az olimpiai bajnok kapuvédő emléke előtt.

7

Az avatási ünnepség után a szűkebb körben megtartott fogadáson Devecsery László költő Szarka Zoltánhoz írt új versét szavalta el.

Devecsery László: Zolinak, néhány gondolat…

Jöttél, köszöntöttél.

Szülinap volt: az enyém.

Most én köszöntelek!

Szerény szavakkal,

mert kopár a lét!

Odafent kinyílt messzeség!

 

Őrzöd az égi kaput,

nem rezzen háló,

nem rezzen léc.

 

Kezedben a múlt, s a nekünk,

velünk megőrzött jelen.

8

A fogadáson adtuk át Szarka Zoltán feleségének, Erzsébet asszonynak – Horváth Vilmos ötlete és Jenei Ferenc kivitelezése nyomán – a Nemzeti Sport bekeretezett retro mellékletében megjelent A hűség kapusa c. cikket.  A fogadáson ifj. Szarka Zoltán mondott a család nevében pohárköszöntőt, melyben megköszönte egyesületünknek édesapja születésének 80. évfordulója alkalmából történt megemlékezést és emléktábla állítást.

9

 

Esemény kategória

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré