Ugrás a tartalomra
csejtheyl_cimlap_1
csejtheyl_cimlap_2

Dr. Csejthey Lajos emléktábla avatása Vasváron

Halálának negyvenedik évfordulóján emléktáblát állíttatott a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület kezdeményezésére olimpiai baráti körünk és Vasvár Város Önkormányzata dr. Csejthey Lajos, az első Vas megyei születésű olimpikon tiszteletére. A kiváló atléta az 1924. évi párizsi olimpián gerelyhajításban a 9. helyen végzett, majd az olimpiát követően 17 évig a Vasvári járás tisztiorvosaként vívta ki az emberek elismerését. Érdekesség, hogy napra pontosan tíz évvel ezelőtt, október 27-én szülőfalujában, Dömötöriben (ma Sorkifalud része) szintén emléktáblát állíttatott egyesületünk, melyet Kulcsár Gergely olimpiai ezüst- és bronzérmes gerelyhajító avatott fel.
A vasvári emléktáblát stílszerűen az egészségház falán helyezték el. Tóth Balázs polgármester és V. Németh Zsolt a térség országgyűlési képviselője, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntötte a zord időben is kitartó emlékezőket. Kihangsúlyozták, hogy Vasváron ez lesz az első emléktábla, melyet egy sportoló tiszteletére emelnek. Horváth Vilmos, egyesületünk elnöke felidézte a „szőke óriás” életének legfontosabb állomásait. Nehéz időben, közel a trianoni békekötés helyszínéhez dr. Csejthey Lajos teljesítette a magyar sportolókkal szembeni nemzeti elvárást, nevezetesen azt, hogy „utódállamokból” érkező sportoló ne előzze meg. 
Schmittné Makray Katalin, Vasvár Város Díszpolgára és szülötte, olimpiai ezüstérmes tornász avatóbeszédében kiemelte, hogy dr. Csejthey Lajos milyen sok dologban volt első. Ő volt az első vasi olimpikon, ő dobott először 60 m felett gerellyel, ő vitte az olimpia megnyitóján a Hongrie táblát, majd tisztiorvosként ő vezette be és alkalmazta először Vas megyében a tüdőszűrést. Mint egykori olimpikon átérzi, hogy az első világháborút követően milyen óriási dolog volt sportolóként méltó módon képviselni hazánkat. Dr. Csejthey Lajos sportolóként és orvosként is nagy megbecsülést vívott ki magának.
Az emléktáblát Schmittné Makray Katalin, V. Németh Zsolt, Tóth Balázs, Horváth Vilmos és a jelenlévő Csejthey Klára, dr. Csejthey Lajos lánya leplezték le. 
Az ünnepség végén Schmittné Makray Katalin, V. Németh Zsolt, Csejthey Klára, Vasvár Város Önkormányzata nevében Tóth Balázs polgármester és Sejber Mihály alpolgármester, valamint egyesületünk képviseletében Gál László alelnök, Halmosi Zoltán és Békefi Miklós elnökségi tagok megkoszorúzták a frissen felavatott emléktáblát.
Az ünnepség az olimpiai himnusz meghallgatásával fejeződött be.

Mittli Ödön emléktábla avatáson készült képei itt megtekinthetők.

Videó archívum

25 éve az olimpiai eszme szolgálatában

Az Aranycsapat elfeledett legendái

Pars Krisztián olimpiai bajnok

Szarka Zoltán portré